Kelner
De job van kelner combineert gastvrijheid, snelheid en nauwkeurigheid. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding(en) zijn ...
Een onthaalmedewerker, ook wel receptionist genoemd, zorgt voor een vlotte doorstroming van bezoekers en telefonische oproepen binnen een organisatie. Dit betekent niet alleen het verwelkomen van gasten, maar ook het beantwoorden van vragen, doorverwijzen naar de juiste persoon of afdeling, en administratieve taken zoals het beheren van agenda’s, mailings en correspondentie.
De precieze taken kunnen verschillen afhankelijk van het type bedrijf, maar de kern van de functie blijft hetzelfde: zorgen dat iedereen zich welkom voelt en goed geholpen wordt.
Daarnaast kunnen er bijkomende taken gevraagd worden, zoals het beheren van vergaderruimtes, het verwerken van post, het doen van bestellingen en soms zelfs licht boekhoudkundig werk. Een onthaalmedewerker moet dus flexibel en veelzijdig zijn.
Is de job van (m/v) onthaalmedewerker op jouw lijf geschreven? Dan zijn deze werkgevers op zoek naar jou!
In België bestaan er geen strikte diplomavereisten om aan de slag te gaan als (m/v) onthaalmedewerker. Vaak volstaat een diploma secundair onderwijs in een administratieve of commerciële richting.
Daarnaast zijn er ook verschillende kortere opleidingen of bijscholingen die nuttig kunnen zijn, zoals een cursus klantenservice, talen of zelfs een opleiding rond specifieke softwarepakketten zoals Microsoft Office of een CRM-systeem.
Hoewel een specifieke opleiding een goede basis vormt, is ervaring in klantgerichte of administratieve functies de voornaamste troef om als onthaalmedewerker aan de slag te gaan.
Relevante functies die kunnen dienen als opstap zijn bijvoorbeeld verkoopmedewerker, administratief medewerker en/of klantenservice medewerker.
Ontdek: Wat doet en verdient een customer service medewerker?
Het maandloon van een (m/v) onthaalmedewerker varieert naargelang de sector, de ervaring en de regio waar hij/zij werkt. Gemiddeld kan een onthaalmedewerker in België rekenen op een bruto maandsalaris van ongeveer 2.000 euro tot 2.500 euro.
Dit kan toenemen naarmate je als onthaalmedewerker meer ervaring opdoet of bepaalde specialisaties ontwikkelt. Medische onthaalmedewerkers verdienen vaak iets meer vanwege de extra verantwoordelijkheid en de specifieke kennis die vereist is, met salarissen die kunnen oplopen tot 2.700 euro bruto per maand.
Hotelreceptionisten daarentegen verdienen doorgaans minder, met een gemiddeld salaris tussen 1.800 euro en 2.300 euro bruto per maand, hoewel dit zeker nog kan toenemen naarmate ze doorgroeien naar functies zoals hoofdreceptionist(e), bijvoorbeeld.
Naast hun bruto salaris kunnen (m/v) onthaalmedewerkers ook rekenen op extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekeringen, een hospitalisatieverzekering, een woon-werkvergoeding, vakantiegeld en een eindejaarspremie.
In sommige sectoren of bedrijven waar onthaalmedewerkers ook administratieve en IT-gerelateerde taken uitvoeren, kunnen ze een laptop en/of smartphone krijgen, al dan niet ook voor persoonlijk gebruik.
Sommige werkgevers bieden hun onthaalmedewerkers tenslotte opleidingsmogelijkheden aan om hun vaardigheden te verbeteren, zoals taaltrainingen of cursussen over klantenservice en softwaregebruik.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen via het Jobat Salariskompas
De job van kelner combineert gastvrijheid, snelheid en nauwkeurigheid. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding(en) zijn ...
Een (m/v) pijpfitter is gespecialiseerd in het installeren, monteren en onderhouden van pijpleidingen die vloeistoffen of gassen ...
Een journalist is de spil in het verspreiden van nieuws en verhalen. Van onderzoeksjournalistiek tot verslaggeving op locatie, ...
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Een administratief bediende is een belangrijke schakel in elke organisatie, van kleine bedrijven tot grote multinationals.
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Een databeheerder staat in voor het verzamelen, structureren, beveiligen en analyseren van data. Hieronder belichten we wat dat ...
In het hart van elke goed georganiseerde werkplek staat een competente (m/v) office manager. Hij/zij vervult als sleutelfiguur een ...