5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Benieuwd naar de indexering van jouw loon? Met deze handige tool weet je het meteen: vul je brutomaandloon in, selecteer het paritair comité waartoe je behoort en wij berekenen voor je hoeveel meer (of minder?) je zal verdienen.
Tip: het paritair comité waaronder je valt, vind je terug op je loonbrief.
BEREKEN OOK: Hoeveel blijft er netto over van je brutoloon?
Het principe van loonindexering is eenvoudig: wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen (de zogenaamde spilindex), worden de meeste lonen automatisch verhoogd. Dit mechanisme zorgt ervoor dat jouw koopkracht ondanks de sterk stijgende inflatie en bijbehorende duurdere levenskosten op peil gehouden wordt. Deze loonindexering wordt meestal vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) per sector.
Het leven mag dan wel voor iedereen even duur geworden zijn, toch is de loonindexering niet voor iedereen hetzelfde. Overheidspersoneel en mensen met een sociale uitkering (bv. pensioen, invaliditeitsuitkering,…) krijgen een automatische indexering van 2% bij overschrijding van de spilindex.
Een minderheid van Belgische werknemers krijgt weliswaar helemaal geen loonindexering: dit is het geval voor de werknemers in de sector van de vrije beroepen (paritair comité 336) en werknemers van ondernemingen zonder eigen indexsysteem (paritair comité 100). De overgrote meerderheid van Belgische werknemers krijgt – gelukkig – wél een loonindexering.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen
(fp) - Bron: Group S
18 november 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.
Er zijn verschillende mechanismen om de lonen te indexeren. Sowieso wordt het gewaarborgd minimum maandinkomen (GMMI) geïndexeerd ...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Er zijn twee soorten systemen, een vast en een variabel systeem. Bij het vaste systeem ligt vast met welk percentage je loon verhoogd wordt.
Wat staat er op je loonfiche? Heb je recht op een eindejaarspremie of maaltijdcheques?
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Hoeveel loon je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van heel wat factoren...