Go for happy
Vorige

1 van 720

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jij je werk maar niet gedaan krijgt

Hoeveel verdien je als (meertalige) bediende?

bedienden
Administratief medewerker is het meest voorkomende beroep in ons land. Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel voeren zowat 340.000 Belgen deze job uit, en dat aantal zit in de lift. Maar hoeveel verdienen zij en wat bepaalt dat loon?

Volgens het recente Salariskompas van Jobat verdient een administratieve- of secretariaatsmedewerker in ons land gemiddeld 3.526 euro bruto per maand. Het Salariskompas omvat alle functies en voor dit specifiek profiel is een recent onderzoek van HR-bedrijf Bright Plus bij 1.263 respondenten iets gerichter. Zij brachten het loon van ondersteunende profielen in kaart. Of zoals zij ze vandaag omschrijven: meertalige professionals.

Let wel, het gaat hier niet alleen om ondersteunende functies in administratie of secretariaat, maar ook in sales, marketing, HR, logistiek en aankoop.

Volgens het onderzoek van Bright Plus verdienden deze meertalige professionals in België vorig jaar gemiddeld 3.379 euro bruto per maand. Over een periode van twee jaar zijn de lonen met bijna 14% gestegen. Opvallend is dat vooral de hoogste lonen verbeteren. Want je kunt in zo’n functie een stuk meer verdienen.

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

Loon meertalige professional:

  • 3.379 euro bruto per maand (gemiddeld loon)
  • 3.200 euro bruto per maand (mediaan loon)

“De assistant-functie is erg geëvolueerd. De klassieke uitvoerende opdrachten vallen weg. Het is meer en meer een projectmatige en coördinerende job”, stelt Linda Cappelle, general manager bij Bright Plus. “Van werken voor een bepaald persoon gaat het naar werken met. En was je vroeger het manusje-van-alles, dan is het vandaag een meer gespecialiseerde functie binnen een specifiek vakdomein.”

Is een job als administratief medewerker iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!

Talenkennis

Met name de talenkennis heeft, volgens Cappelle, impact op je loon. “Hoe meer talen je kent én effectief gebruikt in je job, hoe hoger doorgaans je loon. Talenkennis wordt vaak aanzien als vanzelfsprekend, maar dat is het niet”, weet Cappelle.

Andere elementen spelen ook een rol. “Zo bepalen de sector waarin je wordt tewerkgesteld, de grootte en locatie van je werkgever en je diploma en anciënniteit eveneens je loon”, somt ze op. “Al spreken we vandaag niet alleen over je loon, maar over het hele loonpakket met extralegale voordelen. Ook niet-financiële zaken tellen daarin mee, zoals thuiswerk en een flexibel uurrooster. Of inspraak in de samenstelling van dat loonpakket.

Extra: Onze talenkennis gaat sterk achteruit
Gelukkig met wat je verdient?

Bron: Bright Plus, 2024

31 mei 2024
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook