Terug naar overzicht
Vorige

1 van 116

Volgende
Volgend artikel:

Verpakker

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Binnen de verzekeringssector zorgt een schadebeheerder voor de afhandeling van schadeclaims en begeleidt hij/zij verzekerden doorheen het gehele schadeproces. Hieronder ontdek je wat deze job precies inhoudt, welke opleidingen en vaardigheden je nodig hebt, en hoeveel je kunt verdienen als schadebeheerder in Belgiƫ.
Het beroep van schadebeheerder

Wat doet
een schadebeheerder?

De kerntaak van een schadebeheerder is het beoordelen en verwerken van schadeclaims die door verzekerden worden ingediend. Wanneer een klant een schadegeval meldt – zoals een auto-ongeluk, waterschade of een gestolen voorwerp – onderzoekt de schadebeheerder de claim om te bepalen of deze binnen de dekking van de verzekeringspolis valt. Dit houdt in dat de schadebeheerder documentatie verzamelt, gesprekken voert met betrokken partijen, schattingen opvraagt, en eventueel samenwerkt met experts zoals schade-experts of advocaten.

Daarnaast is een schadebeheerder verantwoordelijk voor het berekenen van de schadevergoeding en het coördineren van de uitbetaling aan de klant. In sommige gevallen moet hij of zij ook onderhandelen met de klant of andere partijen, bijvoorbeeld bij complexe of betwiste claims.

Een job die bij je past? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) schadebeheerder
#

Wat moet een schadebeheerder
gestudeerd hebben?

Om schadebeheerder te worden, is een diploma in verzekeringen, financiën of rechten vaak gewenst. In België bieden verschillende hogescholen en universiteiten relevante opleidingen aan die een stevige basis in verzekeringsproducten, wetgeving en risicobeheer bieden.

Daarnaast zijn er ook kortere, praktijkgerichte opleidingen mogelijk via Syntra of IFAPME, gericht op mensen die al in de sector werken of snel aan de slag willen. Vaak is een specifieke opleiding in schadebeheer zelf niet vereist, maar een achtergrond in verzekeringen of rechten biedt wel een aanzienlijk voordeel.

illustration-books

Hoe word je
een schadebeheerder?

Vaak begint een carrière in schadebeheer met een instapfunctie binnen een verzekeringsmaatschappij of bij een schade-expertisebureau. Posities zoals schadeassistent, junior dossierbeheerder, klantendienstmedewerker of verzekeringsagent vormen een ideale start. In deze functies leer je de basisprincipes van verzekeringen en schadebeheer, evenals de administratieve en communicatieve vaardigheden die essentieel zijn voor een schadebeheerder.

Ontdek ook: Wat doet en verdient een verzekeringsagent?

Naarmate je ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar een rol als schadebeheerder. Sommige werkgevers bieden ook interne opleidingen en doorgroeimogelijkheden aan, wat het mogelijk maakt om via een horizontale beweging in de organisatie door te stromen naar een functie als schadebeheerder.


Job-alert: jobs op maat in je mailbox
illustration

39 vacatures beschikbaar voor schadebeheerder

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een schadebeheerder hebben?

Als schadebeheerder moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een schadebeheerder moet in staat zijn om informatie snel en nauwkeurig te analyseren. Dit omvat het beoordelen van schadeclaims, het interpreteren van polisvoorwaarden en het maken van een eerlijke en objectieve beoordeling van de schade.
Omdat schadebeheerders veel contact hebben met klanten, advocaten en andere betrokkenen, zijn sterke mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden cruciaal. Je moet in staat zijn om complexe informatie op een begrijpelijke manier uit te leggen en ook diplomatiek en overtuigend te zijn wanneer dat nodig is.
Je moet in staat zijn om klanten te adviseren en hen de juiste verzekeringsproducten aan te bieden. Klantgerichtheid is daarbij ook belangrijk. Je zet de klant altijd centraal en streeft naar een optimale klanttevredenheid.
Vaak moet een schadebeheerder onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding met de klant of met andere verzekeringsmaatschappijen. Dit vereist overtuigingskracht, tact en een goed inzicht in de juridische aspecten van verzekeringsclaims.
Een schadebeheerder behandelt vaak meerdere dossiers tegelijkertijd. Goed georganiseerd zijn en efficiƫnt kunnen werken, is essentieel om ervoor te zorgen dat elk dossier tijdig en correct wordt afgehandeld.
Grondige kennis van verzekeringsproducten en -voorwaarden is noodzakelijk om correcte beslissingen te nemen bij schadeclaims. Dit omvat ook een goed begrip van de verschillende typen verzekeringen en de wettelijke vereisten.
Schadegevallen kunnen emotioneel belastend zijn voor klanten. Het is belangrijk dat je als schadebeheerder altijd kalm blijft onder druk en een oplossing kan vinden voor elke situatie.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van schadebeheerder?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een schadebeheerder. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als schadebeheerder verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een schadebeheerder?

In België verdient een schadebeheerder gemiddeld tussen 2.500 euro en 4.000 euro bruto per maand, voor respectievelijk een starter en een senior.

De mate van specialisatie binnen schadebeheer heeft een aanzienlijke invloed op het salaris. Schadebeheerders met een specifieke expertise kunnen vaak rekenen op hogere lonen dan hun collega's in meer algemene schadebeheerfuncties.

Extra

Naast het basissalaris kunnen schadebeheerders ook genieten van extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een gsm en laptop, een thuiswerkvergoeding, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering en soms een rechtsbijstandsverzekering.

Schadebeheerders die regelmatig de baan op moeten, voor plaatsbezoeken of expertiseonderzoek, krijgen vaak een bedrijfswagen met tankkaart (of laadpas) aangeboden.

Bonussen op basis van prestaties of winst van het bedrijf komen tenslotte ook regelmatig voor. Deze kunnen variëren van een jaarlijkse bonus tot kwartaalbonussen, afhankelijk van de bedrijfsprestaties en/of individuele doelstellingen.
Verdien jij zoals zou moeten? Vergelijk jouw salarispakket met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een schadebeheerder
ā‚¬ 3.400 /maand
Minimum ā‚¬2.500
Maximum ā‚¬5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Thuiswerk
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Bedrijfswagen
  • Bonus/commissie