Terug naar overzicht
Vorige

26 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Binnenhuisarchitect

Wat doet en verdient een financieel adviseur?

Een financieel adviseur biedt op maat gemaakte financiële begeleiding aan zowel particulieren als bedrijven. Maar wat houdt deze job concreet in? Welke opleiding(en) en skills zijn noodzakelijk? Welke doorgroeimogelijkheden en/of specialisaties zijn mogelijk? En vooral: hoeveel verdient een financieel adviseur gemiddeld? Je ontdekt het hieronder...
Het beroep van financieel adviseur

Wat doet
een financieel adviseur?

Een financieel adviseur begeleidt cliënten bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen. De taken van een financieel adviseur kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van de klant. Dit kan gaan van advies over sparen, beleggen, een hypotheek, successieplanning, verzekeringen enzovoort... tot het uitstippelen van pensioenplannen of het optimaliseren van fiscale strategieën. Het doel is om klanten te helpen hun financiële doelen te bereiken, ongeacht hun huidige situatie.

Concrete taken die tot zijn/haar dagelijkse job behoren, zijn het ...

  • ... analyseren van de financiële situatie van de klant;
  • ... adviseren over de beste manieren om vermogen op te bouwen en risico’s te beperken;
  • ... voorstellen van op maat gemaakte financiële producten en diensten;
  • ... begeleiden van klanten bij investeringsbeslissingen;
  • ... opstellen van een financieel plan dat past bij de levensdoelen van de klant;
  • ... adviseren over fiscale voordelen en wettelijke verplichtingen.
Op zoek naar een job als (m/v) financieel adviseur? Bekijk de actuele vacatures en... go for happy!

Job-alert: jobs op maat in je mailbox
#

Wat moet een financieel adviseur
gestudeerd hebben?

Om financieel adviseur te worden in België is een opleiding in een financiële of economische richting vaak een vereiste. Denk hierbij aan een bachelor in financiën en verzekeringswezen, handelswetenschappen of een aanverwante economische richting.

Daarnaast bieden hogescholen en universiteiten gespecialiseerde opleidingen zoals een master in financiële planning of postgraduaat in vermogensbeheer.

Naast een diploma is het vaak ook belangrijk om specifieke certificaten te behalen, zoals de certificering als erkend financieel adviseur (via Febelfin) of de Europese certificering EFA (European Financial Advisor). Deze certificeringen tonen aan dat een financieel adviseur voldoet aan de wettelijke eisen en beschikt over de nodige kennis en ervaring.

illustration-books

Hoe word je
een financieel adviseur?

Veel financieel adviseurs beginnen hun carrière in de banksector of bij verzekeringsmaatschappijen. Hier kunnen zij ervaring opdoen in klantcontact, het aanbieden van financiële producten en het analyseren van financiële markten.

Vanuit een rol als bijvoorbeeld commercieel medewerker of accountmanager kunnen zij doorgroeien naar de functie van financieel adviseur.

Check: Wat doet en verdient een (m/v) commercieel medewerker?

Enkele logische carrièrestappen voor een toekomstig financieel adviseur zijn ...


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

Welke vaardigheden
moet een financieel adviseur hebben?

Als financieel adviseur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een financieel adviseur moet complexe financiële gegevens kunnen analyseren en interpreteren. Dit is noodzakelijk om nauwkeurige, op feiten gebaseerde aanbevelingen te kunnen doen.
Het vermogen om financiële informatie begrijpelijk over te brengen naar klanten is essentieel. Een goede financieel adviseur moet complexe materie kunnen vertalen naar duidelijke, praktische adviezen.
Financieel adviseurs moeten niet alleen financieel advies kunnen geven, maar ook diensten en producten verkopen. Een gezonde commerciële flair is daarom onmisbaar.
Het begrijpen van de persoonlijke situatie en de financiële doelen van de klant is cruciaal. Financieel adviseurs moeten vertrouwen kunnen opbouwen en klantgericht werken.
Financiën is een vakgebied waarin fouten kostbaar kunnen zijn. Daarom moet een financieel adviseur altijd nauwkeurig en gedetailleerd werken.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van financieel adviseur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een financieel adviseur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als financieel adviseur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een financieel adviseur?

Het maandsalaris van een financieel adviseur in België varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en de sector waarin hij of zij werkt, maar situeert zich gemiddeld tussen 3.000 euro en 4.500 euro.

  • Beginnende adviseurs kunnen rekenen op een startloon van om en bij 2.500 euro à 3.000 euro bruto per maand.
  • Het brutomaandloon van meer ervaren adviseurs kan oplopen tot 6.000 euro, of meer.

Financieel adviseurs met een specifieke specialisatie kunnen doorgaans hogere verloningen genieten, omdat hun job vaak grotere verantwoordelijkheid en meer geavanceerde kennis vereist.

  • Als hypotheekadviseur verdient men over het algemeen tussen 3.000 euro en 5.000 euro bruto per maand.
  • Verzekeringsadviseurs die zich specialiseren in bedrijfsverzekeringen of levensverzekeringen kunnen tot 5.500 euro à 6.000 euro bruto per maand verdienen. Hetzelfde geldt voor (senior) pensioenplanners die werken voor grote pensioenadviesbureaus.
  • Ook het brutomaandloon van beleggingsadviseurs kan oplopen tot 6.000 euro, zeker wanneer ze zich focussen op institutionele beleggers.
  • Vermogensbeheerders behoren tenslotte vaak tot de best betaalde financieel adviseurs, vanwege de verantwoordelijkheid die ze dragen voor het beheren van aanzienlijke kapitaalbedragen. Het gemiddelde bruto maandloon voor een vermogensbeheerder ligt tussen 4.500 euro en 6.500 euro. Ervaren professionals in deze niche, vooral degenen die werken voor grote vermogensbeheerbedrijven of private banking, kunnen zelfs tot 8.000 euro (of meer) verdienen, afhankelijk van de grootte van hun klantenportefeuille.

Extra

Financieel adviseurs, ongeacht hun specialisatie, kunnen vaak nog rekenen op bonussen gebaseerd op prestaties, zoals het binnenhalen van nieuwe klanten of het realiseren van bepaalde doelen.

Voort ontvangen ze meestal ook een pakket aan extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen of mobiliteitsbudget, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques, een laptop, een smartphone en een thuiswerkvergoeding.

Krijg jij betaald zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een financieel adviseur
4.400 /maand
Minimum €2.500
Maximum €8.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bonus/commissie
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Fietsvergoeding
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Maaltijdcheques
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Thuiswerk