Soorten contracten
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

Deeltijdse collega's nog te vaak als minderwaardig gezien

1 op de 5 horecamedewerkers is een flexijobber

Een flexijob in de horeca
Flexijobber, jobstudent, voltijds of deeltijds werknemer. In de horeca kan je kiezen uit verschillende soorten contracten. Het nieuwe statuut van flexijobber is op korte tijd heel erg populair geworden én het is heel voordelig voor werknemers.

In vergelijking met twee jaar geleden heeft een horeca-uitbater gemiddeld bijna één extra medewerker in dienst. In 2016 had een horeca-uitbater in België gemiddeld 7,8 medewerkers in dienst. In 2018 zal dit aantal vermoedelijk stijgen tot 8,5.

Bruto = netto

Die stijging is vooral toe te schrijven aan het groeiend aantal flexijobbers in de horeca, een nieuw statuut dat werd ingevoerd in december 2015. In 2016 had 9,8% van alle horecamedewerkers het statuut van flexijobber. In 2018 zal dit vermoedelijk verdubbelen tot 20%. Dat blijkt uit cijfers van hr-partner Liantis op basis van de loongegevens van 28.000 horecamedewerkers.

Van alle statuten nemen de flexijobs de grootste stijging voor hun rekening. En dat is ook goed nieuws voor heel wat horecawerknemers, want het brutoloon van flexijobbers is gelijk aan hun nettoloon.

Ook jobstudenten nog altijd populair

Ook het aandeel jobstudenten blijft ondertussen toenemen. Liefst 31,2% van alle horecamedewerkers in 2017 werkte als jobstudent terwijl dit in 2016 nog 28,6% was. De voorspelling voor 2018 toont dat dit ongeveer stabiel zal blijven met 31,6%.

Minder deeltijdse medewerkers

“Terwijl het aandeel flexijobbers en jobstudenten in de lift zit, neemt het aandeel gelegenheidsmedewerkers en deeltijdse medewerkers af. Toch kunnen we niet echt spreken van een verdringing ervan door de flexijob, maar eerder van een verschuiving”, vertelt Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder van Liantis. “Onze analyse illustreert de dynamiek in de horecasector: het aantal medewerkers per werkgever blijft toenemen en er zijn onderlinge verschuivingen tussen de verschillende soorten jobs.”

Medewerkers die voordien onder het ‘extra’-statuut werkten (zie grafiek), zijn nu vaak als flexijobber aan de slag. Het is voor werkgevers immers goedkoper om met flexijobbers te werken dan met extra’s of met deeltijdse medewerkers. Ook voor de werknemers is er een voordeel, aangezien het brutoloon gelijk is aan het nettoloon.

(mr) 

Grafiek horecapersoneel 14 september 2018
  • Jobs voor horeca
Anderen bekeken ook