Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Zorgmedewerkers: werkstress hoog, maar motivatie blijft overeind

zorgmedewerker_880x459
Stress op het werk en een hoge werkdruk. Naast een emotioneel belastende job. Dat zijn de pijn- of werkpunten rond werken in de zorg. Al zijn er ook positieve signalen. Zo ligt de motivatie hoog bij de zorgmedewerkers. “En er zijn ook meer leermogelijkheden.”

Zowat de helft (50,5%) van de werknemers in de zorg- en welzijnssector heeft werkbaar werk, blijkt uit de Vlaamse werkbaarheidsmonitor van SERV. Wat is werkbaar werk? Dat betekent dat vier basics goed zitten: je hebt werk waarvan je niet overspannen raakt, dat je werkplezier verschaft, kansen biedt om bij te blijven én voldoende ruimte laat voor gezin en privéleven.

Is die 50,5% van de zorgmedewerkers met werkbaar werk veel of weinig in vergelijking met andere sectoren of jobs? Niet uitgesproken, zo blijkt. “Er is geen significant verschil in vergelijking met het Vlaamse sectorgemiddelde”, antwoordt Miet Lamberts van SERV, Stichting Innovatie & Arbeid als we hiernaar polsen. De werkbaarheidsmonitor is Vlaams.

De resultaten zijn er voor Vlaanderen, maar lijken ook van tel voor de rest van het land. “De werkbaarheidsmonitor wordt enkel in Vlaanderen afgenomen en er bestaat geen tegenhanger in de andere landsdelen.”

CHECK: Dit zijn de 20 meest gevraagde jobs in de zorg

1. Stress blijft aandachtspunt

Als we inzoomen op die vier indicatoren die voor werkbaar werk moeten zorgen (of het belemmeren), dan stuiten we bij de zorg op één pijnpunt: het niveau van werkstressklachten.

Maar liefst 4 op 10 van de ondervraagden heeft werkstressklachten. “En dat aandeel ligt wél hoger dan het Vlaamse sectorgemiddelde”, stelt Miet Lamberts. Ook al is het stressniveau in de zorg al stabiel ten opzichte van 2019, het is wel flink toegenomen in vergelijking met twintig jaar geleden toen slechts iets meer dan 3 op 10 werknemers stress ervaarde.

Het rapport kijkt ook verder naar drie subsectoren in de zorg: ziekenhuizen, woonzorgcentra en de gehandicaptenzorg, jeugdbijstand en welzijnswerk. In de ziekenhuizen ligt het aandeel werknemers met werkstressklachten op 41,6%. In de gehandicaptenzorg, jeugdbijstand en welzijnswerk is dat 38,3%. En in de woonzorgcentra ligt het aandeel werknemers dat geconfronteerd wordt met werkstress op 43,0%.

Ontdek: De grootste stressfactor op de werkvloer?

2. Hoge werkdruk ook

Een aantal elementen beïnvloeden die vier werkbaarheidsknelpunten of basics. En bij werken in de zorg zijn er twee die sterk aanwezig zijn. Enerzijds heeft 43,7% van de Vlaamse werknemers in de zorg- en welzijnssector emotioneel belastend werk. Hiermee is dit het meest voorkomende risico in deze sector, die ook opvallend slechter scoort dan het Vlaamse sectorgemiddelde.

Anderzijds komt ook hoge werkdruk vaak voor in de zorg- en welzijnssector: 38,2% van de werknemers ervaart dit zo. Zowel emotionele belasting als hoge werkdruk verhogen de kans op werkstressproblemen aanzienlijk.

3. Motivatie zit goed

Toch is er ook goed nieuws. Ook al stijgt het aandeel medewerkers met motivatieproblemen licht (ten opzichte van de nulmeting in 2004) tot 16%, hiermee doen de medewerkers in de zorg- en welzijnssector het beter dan het Vlaamse sectorgemiddelde.

Interesse in een job in de zorgsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

4. Voldoende leermogelijkheden

Het aandeel van de twee resterende werkbaarheidsknelpunten verschilt niet significant van het Vlaamse sectorgemiddelde: 11,2% heeft problemen met de werk-privébalans en 12,7% geeft aan onvoldoende leermogelijkheden te hebben.

Met name bij dat laatste ziet Lieve Dhaene van Zorgnet Icuro een positieve evolutie. “We zien dat de bevraagden aangeven dat ze meer leermogelijkheden hebben”, stelt ze. “Die evolutie is het meest opvallend in de woonzorgcentra. Het wijst erop dat medewerkers meer ontwikkelingskansen ervaren.”

Extra: Is werken in de zorg iets voor jou?
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

(William Visterin)

20 september 2024
Anderen bekeken ook