Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Zo zorg jij dat je elke maand kan sparen

elke maand sparen
Dat het verstandig is om geld achter de hand te hebben voor onverwachte situaties, is je zeer waarschijnlijk wel bekend. Hoe zorg je ervoor dat het je iedere maand lukt om te sparen? In dit artikel zetten we een aantal spaar- en budgettips op een rij. Ook vertellen we welk bedrag van je salaris je idealiter elke maand opzij zet.

Hoeveel jij per maand spaart, mag je natuurlijk zelf bepalen. Of je je salaris tot de laatste cent uitgeeft of je juist zuiniger leeft: iedereen heeft daar zijn of haar eigen redenen voor. Ook kunnen andere factoren, waar je zelf misschien geen invloed op hebt, een rol spelen in je spaargedrag. Staat er bijvoorbeeld een grote uitgave gepland? Dan is het logisch dat je even geen geld apart kan houden.

Vuistregel van 10%

Wel is het slim om in te kunnen spelen op onverwachte gebeurtenissen. Wanneer je smartphone het begeeft of je wagen ineens naar de garage moet, is het fijn om terug te kunnen vallen op je spaargeld.

Een vuistregel die het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) daarom aanhoudt, is maandelijks 10% van je netto-inkomen te sparen. Om dit bedrag te bepalen, deel je je maandelijkse netto maandinkomen door tien. Bij een netto-inkomen van 2.000 euro per maand, gaat het dus om 200 euro.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Deze richtlijn geldt voor de opbouw van een spaarbuffer dat je aan kan spreken in geval van onvoorziene omstandigheden. Dit is iets anders dan een spaarplan dat je opstelt voor bijvoorbeeld je bruiloft, een vakantie of een studie.

Inzicht in je financiën

Elke maand 10% sparen is een mooi voornemen, maar hoe lukt je dat ook daadwerkelijk? Allereerst is het belangrijk om te weten of het momenteel binnen je budget past om zo’n percentage van je inkomen apart te houden.

Hiervoor is een goed inzicht in je financiën noodzakelijk. Weet van jezelf hoeveel je kwijt bent aan vaste kosten zoals huur, verzekeringen, elektriciteit, internet, abonnementen en boodschappen. Maar ook op welke uitgaven je eventueel kan besparen. Minder buiten de deur lunchen of vaker de fiets pakken in plaats van de wagen te gebruiken, bijvoorbeeld.

EXTRA: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

Mocht 10% sparen per maand niet lukken, dan kan je het percentage natuurlijk in eerste instantie verlagen. Het kan ook helpen om extra inkomens zoals een bonus of vakantiegeld, meteen apart te zetten op een spaarrekening. Op deze manier leg je een gezonde spaarbuffer aan.

Om je uitgaven beter te beheersen, kan je tevens een prepaid kredietkaart aanschaffen. Dit werkt op eenzelfde manier als een prepaidkaart voor een mobiele telefoon: alleen het bedrag dat erop staat, kan je uitgeven. Is de kaart leeg, dan moet je het opladen alvorens je het weer kan gebruiken. Dit brengt op een heldere manier inzicht in je uitgaven omdat het dus gelimiteerd is, in tegenstelling tot een gewone kredietkaart of bankkaart.

Spaargeld opnemen

Ongeacht het percentage dat je wilt sparen, komt een spaarrekening goed van pas. Hier kan je namelijk maandelijks automatisch een deel van je salaris op laten storten, wat het sparen eenvoudiger maakt. Om er zelfs nog meer zeker van te zijn dat je dit doel haalt, kan je deze overschrijving elke maand laten plaatsvinden op de dag nadat je je loon binnen hebt. Zo kom je niet in de verleiding het geld toch uit te geven. Bijkomend voordeel is de rente die de bank rekent over je spaarsaldo: uiteindelijk levert het je dus meer geld op.

Het is overigens de moeite waard om verschillende spaarrekeningen te vergelijken alvorens je er een afsluit, want ook dit kan je geld besparen. Niet iedere bank biedt namelijk dezelfde voorwaarden en rentepercentages aan.

Wanneer je (een deel van) je spaargeld nodig hebt, is het ook weer eenvoudig op te nemen door het over te schrijven naar je zichtrekening. Van het bedrag dat op je zichtrekening staat, weet je dus ook dat je het kan uitgeven zonder je spaarplan in de problemen te brengen.

Gelukkig met wat je verdient?

(lk) - Bron: TopCompare

30 januari 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook