Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Zó herken je een high potential in jouw team

Je hebt werknemers en je hebt werknemers. De een is al wat nieuwsgieriger, plichtsbewuster en competitiever dan de andere. En juist daarin onderscheidt een ‘high potential’ zich van de middenmoot.

Ooit al gehoord van de Myers-Briggs-test? De kans is vrij groot, want heel wat bedrijven gebruiken die test om de persoonlijkheid van hun werknemers te achterhalen. Toegegeven: het is leuk om zo je collega’s wat beter te leren kennen. Maar of het je op professioneel vlak ver zal brengen, valt te betwijfelen.

Een ‘high potential’ is niet per se een introvert of een extravert type, laat staan een waarnemend of net een intuïtief persoon. Neen, een getalenteerde werknemer met veel potentieel herken je aan deze zes kenmerken:

1. Aanpassingsvermogen

Onrust en angst, iedereen krijgt er vroeg of laat weleens mee te maken. De een laat zich helemaal leiden door zijn emoties, maar een ‘high potential’ kan zich perfect aanpassen en zet die negatieve gevoelens meteen om in iets positiefs. Een pluspunt: stress heeft geen invloed op zijn of haar prestaties en beslissingen.

2. Nieuwsgierigheid

Ben je geïnteresseerd in nieuwe ideeën? Dan is dat hoogstwaarschijnlijk een teken van creativiteit en flexibiliteit. Een eigenschap waarmee je het ver kunt schoppen. Opvallend: nieuwsgierige mensen zijn beter bestand tegen burn-outs en bore-outs. De reden? Ze gaan altijd op zoek naar nieuwe prikkels.

3. Competitiviteit

Competitief of jaloers, de lijn is flinterdun. Als je competitief bent, wil je gegarandeerd een extra inspanning leveren om je doel te behalen. Ben je jaloers? Dan is de kans groot dat je een heuse spelbreker bent. Voor jezelf, maar ook voor het hele team.

4. Zorgvuldigheid

Zorgvuldigheid is een eigenschap die net als intelligentie de basis is voor succes. Ben je een geboren planner? Goed! Dan kun je onverwachtse wendingen perfect aan en denk je vooral op lange termijn. Maar let op: als je té zorgvuldig bent, kan dat je succes net in de weg staan, omdat je te rigide of inflexibel bent.

5. Tolerantie voor ambiguïteit

Het klinkt ingewikkeld maar eigenlijk is het heel simpel. Wie vaagheid weet te appreciëren, kan makkelijker rekening houden met verschillende standpunten en heeft vaak een genuanceerde mening. En niet onbelangrijk: veranderingen brengen je niet snel van de kaart. Sterker nog: je speelt er handig op in.

6. Moed

Verrassing? Of toch niet. Een echte leider is niet bang om een risico te nemen en gaat conflicten ook niet uit de weg. Een beslissing die niet iedereen kan waarderen? Dat is dan pech, zeker als het je werk en dat van anderen alleen maar ten goede komt. Een goede leider heeft nu eenmaal een gezonde dosis lef.

(dt/em) - Bron: Het Laatste Nieuws

20 november 2019
Anderen bekeken ook