Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 217

Volgende
Volgend artikel:

Kan ik zomaar een maand vakantie nemen?

Zo haal jij het meeste uit je vakantiedagen in 2024

2024 kalender
20 dagen: dat is het aantal wettelijke verlofdagen waar je als voltijds werknemer recht op hebt. Voor wie dit te weinig vindt, zijn er twee opties: je erbij neerleggen… of het slim aanpakken. Deze tips helpen je aan méér en langer verlof.

Basisprincipe

Wie voltijds werkt heeft recht op 4 weken vakantie per jaar. Voorwaarde is wel dat je in het voorgaande jaar voldoende gewerkt hebt om dat recht te kunnen opnemen.

Ter info: heb je vorig jaar niet of minder gewerkt, dan kun je in bepaalde gevallen toch nog aan het maximum aantal vakantiedagen komen. Zo kun je zowel als arbeider of bediende onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op “aanvullende” vakantie.

Plan je vakantieplan

Wie langer dan 20 dagen per jaar wil genieten van zijn of haar welverdiende vakantie kan de verlofplanning optimaliseren en zo langere vakantieperiodes inplannen. Neem alvast je agenda erbij en laat je inspireren door onderstaande tips.

1. Geniet maximaal van de wettelijke feestdagen

Het goede nieuws is dat er ook dit jaar maar liefst 10 (betaalde) vrije feestdagen zijn. Niks nieuws onder de zon maar toch een positieve start om mee te beginnen. Deze feestdagen zijn de ideale ankerpunten om je vakantieplanning mee te optimaliseren.

Zo kun je door in de weken met een feestdag slechts 4 verlofdagen op te nemen (i.p.v. 5) toch maximaal genieten van maar liefst 9 opeenvolgende vrije dagen (zat-zo-ma-di-woe-do-vrij-zat-zon). Alweer een vakantiedag opgespaard dus die je op een ander moment kunt opnemen. Geniet zo extra lang van bijvoorbeeld je paaspauze in de paasperiode of van het Feest van de Arbeid (what’s in a name).

Ontdek: De 10 officiële feestdagen van 2024

2. Maak de brug indien mogelijk

Heel wat bedrijven maken “de brug”. Dit betekent dat je een extra verlofdag toegekend krijgt voor elke maandag voorafgaand aan een wettelijke feestdag en elke vrijdag volgend op een wettelijke feestdag. Concreet: dit jaar krijg je met wat geluk een vrije dag op vrijdag 10 mei (volgend op Onze-Lieve-Heer Hemelvaart) en vrijdag 16 augustus (volgend op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart).

Ook hier kun je deze vakantieperiode maximaliseren door slechts 3 verlofdagen op te nemen en zo 9 opeenvolgende dagen thuis te blijven.

3. Recupereer je overuren

Al naargelang de sector waarin je actief bent of het bedrijf waarvoor je werkt, kun je ervoor kiezen om je eventuele overuren te recupereren als inhaalrust (vakantie dus). Let wel: de overurengrens ligt momenteel op 143 uren boven de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur.

Wil je nog meer overuren presteren (en zo meer recup opsparen), dan moet je eerst de welverdiende inhaalrust opnemen vooraleer je weer extra kunt knallen op de werkvloer.

Wat doe je best met je overuren: extra loon of extra recup?

4. Vraag onbetaald verlof

Sommige werkgevers staan hun personeel toe om in beperkte mate onbetaald verlof op te nemen. Maak er gebruik van wanneer je bij de gelukkigen hoort (al zijn er ook bepaalde gevolgen aan verbonden).

Onbetaald verlof nemen: wat zijn de gevolgen?

5. Koop extra verlof

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch: in sommige bedrijven kun je dankzij het cafetariaplan (= flexibel loonpakket) extra verlofdagen bijkopen. Hierbij zet je een klein deeltje van je loonpakket (bv. van je eindejaarspremie) om in bijkomende vakantiedagen.

6. Check de mogelijkheden van loopbaanonderbreking

Naast de thematische verloven die je neemt om bijvoorbeeld voor je kind of zieke partner te zorgen, kun je ook tijdskrediet en zelfs politiek of betaald educatief verlof nemen. Geen “vakantie” in de pure zin van het woord, maar toch: niet aanwezig op de werkvloer. Meer info vind je hier.

CHECK: Wat is tijdkrediet?

(fd)

29 december 2023
Anderen bekeken ook