Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Zo bespaar je meer dan 500 euro/jaar met je lunch

Besparen op lunch
Geld verdienen tijdens je lunchpauze: het zou zomaar eens kunnen. Heb je na het lezen van deze teaser honger naar meer? Lees dan zeker verder…

Alle beetjes helpen

De lunchpauze op het werk is hét moment om even tijd te nemen voor je dagelijkse ritueel: het middagmaal. Samen met je collega’s genieten van een lekkere lunch en een kop koffie of thee is heerlijk.

Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat de keuze van je picknick jou heel wat geld kan besparen? Je hoeft er zelfs niet zo veel moeite voor te doen: gewoon zelf je boterhammen smeren i.p.v. een duurbetaald belegd broodje te kopen, volstaat.

Ons dagelijks brood

Volgens cijfers van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT) eet de Belg gemiddeld zo’n 52,9 kilogram brood per jaar, goed voor zo’n 145 gram per dag. Dat zijn ongeveer 4,4 sneetjes brood boordevol vitamines, mineralen, goede vetten en vezels. Die worden vooral ‘s ochtends tijdens het ontbijt en ‘s middags tijdens de lunch gegeten.

De kans is dan ook groot dat je tijdens je middagpauze heel wat brooddozen zult horen openklikken. Wie prijsbewust is, kiest ervoor om zelf boterhammen van thuis mee te nemen. Een slimme keuze, want het kan je op jaarbasis heel wat geld besparen.

Gezonder lunchen én snacken tijdens het thuiswerken: 5 tips

Besparen en... beleggen

Maak gerust de berekening: wie elke dag een belegd broodje (of een slaatje) van 5 euro koopt in de hippe broodjesbar om de hoek, betaalt elke week zo’n 25 euro. Trek die lijn door en je komt op 100 euro per maand en ongeveer 1.100 euro per jaar (rekening houdend met een maand vakantie per jaar).

Wanneer we daarentegen thuis zelf ons brood beleggen, ligt de kostprijs al een pak lager. Stel dat je elke middag zo’n 4 sneetjes brood eet, dan betaal je met een gemiddelde prijs van 3 euro voor een groot brood (waarin zo’n 24 sneetjes zitten) en 10 euro voor beleg elke week maar 13 euro. Goed voor een verschil van 12 euro per week, 48 euro per maand of... 528 euro per jaar!

Wie dus consequent zijn of haar boterhammen slim belegt, houdt na verloop van tijd genoeg geld over om bijvoorbeeld… te beleggen.

CHECK: 7 slimme tips om te sparen, zelfs als het even wat moeilijker gaat

Geen dikmaker!

Goed om te weten: dat brood een dikmaker is, klopt niet - al hangt het er natuurlijk wel vanaf wat je erop smeert. Ongezond, vet beleg met bv. bewerkt vlees en een extra toef saus erop kun je best vermijden: het is niet goed voor je gezondheid en je kunt er ook wat van bijkomen.

Hoe donkerder het brood, hoe beter - wit brood ziet er misschien wel lekkerder uit, het bevat maar weinig voedingsstoffen. In een grof, volkoren of meergranenbrood zitten heel wat meer vezels en die zijn goed voor je hongergevoel en je darmflora.

Ontdek: 9 tips om evenwichtig en gezond te lunchen zonder moeite

Extra tips

Hou je wel van wat afwisseling en wil je niet elke dag boterhammetjes eten, dan kun je altijd een restjesdag, kliekjesdag of ditjes-en-datjesdag inlassen. Door de overschotjes in je koelkast (bv. pasta, couscous, salade, …) te verwerken in een gezonde maaltijd, gooi je niet alleen minder eten weg, maar kun je ook nog eens nagenieten van die lekkere maaltijden thuis. Ook je fruitmand kun je aan een inspectie onderwerpen: een knapperige appel of rijpe banaan geeft je lunch nog die extra healthy touch.

En nu we toch met tips rondstrooien: vergeet ook niet om elke dag je brooddoos goed schoon te maken. Je zelf gesmeerde boterhammetjes mogen er dan nog zo lekker en smaakvol uitzien, de ongewenste topping van ziekmakende bacteriën kan al snel een pretbederver zijn.

Extra: 6 dingen die je beter NIET doet tijdens de lunch

(fd)

25 oktober 2024
Anderen bekeken ook