Waarom 'nee' zeggen tegen je baas zo moeilijk is
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Een giftige werkomgeving is – zoals het begrip uitdrukt – een ongezonde situatie. Voor de werksfeer, de productiviteit en vooral voor de mens zélf. Werknemers ervaren hierdoor onnodig veel stress en kunnen zelfs angsten ontwikkelen of in een burn-out terechtkomen. Gelukkig sta je niet machteloos. Zeker niet wanneer je de symptomen van een dergelijke werksfeer oppikt én kunt benoemen.
Kan je goed met je collega’s praten en ben je comfortabel in elkaars gezelschap? Of is het net het omgekeerde? En zit je tijdens de lunchpauze aan het scherm van je telefoon gekluisterd om contact te vermijden?
In een toxische werkomgeving zijn de onderlinge banden tussen collega’s vaak oppervlakkig. En dat merk je aan de lichaamstaal. Positieve energie is ver zoek. Ook de houding van je baas is een weggever. Probeer je contact met hem of haar te leggen, maar gaat hij of zij er niet op in? Dat kan je opzadelen met een slecht en onzeker gevoel. Durf dit rustig aan te kaarten, zodat het niet blijft sluimeren.
5 tips: Zo houd je collega’s te vriend...
Als werknemer heb je niet alleen plichten, maar ook rechten. Onder andere op een aanvaardbare work-lifebalance. Verwacht je baas dat jij je werk prioriteert in het weekend of na je werkuren? Dan respecteert hij of zij jouw grenzen niet.
Het gevolg? Je krijgt geen ademruimte of tijd om dingen te doen buiten het werk om. En dat is allesbehalve gezond. Het kan zelfs leiden tot burn-outs. Durf dus zeker je grenzen te stellen.
Check: Waarom 'nee' zeggen tegen je baas zo moeilijk is...
Heb je continu het gevoel hebt dat jij je baas niet kan benaderen? Durf je geen ideeën op tafel te leggen? En ben je je voortdurend bewust van wat er rond je gebeurt om zeker niets mis te doen? Geen gezonde situatie!
Zo’n bedrijfsklimaat kan je talenten onderdrukken en je tegenhouden om zelf initiatief te nemen. Wanneer een dergelijke angst je werk beïnvloedt heeft dat niet alleen gevolgen voor je productiviteit. Je kan ook fysieke gevolgen ervaren. Zoals slaapproblemen, piekeren, vermoeidheid of zelfs paniekaanvallen.
Ontdek: 8 tips om anderen van jouw ideeën te overtuigen
Kom op voor jezelf en spreek je uit over de negatieve ervaringen. Dit hoeft niet per se bij je baas. Je kan ook een (werk)psycholoog raadplegen. Misschien zijn er nog collega’s die hetzelfde ervaren en kunnen jullie de boodschap samen overbrengen. Dat is krachtiger.
Wees bovendien lief voor jezelf. Denk na over hoe je jezelf het best kan beschermen in dergelijke situaties en praat erover met een vertrouwenspersoon. Als laatste middel kan je natuurlijk ook ontslag nemen. En een job zoeken waar de sfeer positiever is zodat je je beter in je vel voelt. Maar onthoud vooral: doe waar je je goed bij voelt en laat het hoofd niet hangen!
Op zoek naar een (nieuwe) job waar jij je goed in voelt? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
(sv/em) - Bron: The Muse
28 september 2022Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Bijna 30 procent van de Belgische werknemers wordt vandaag geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag op het werk.
Dankzij agility kan je ontzettend veel leren over constructief leidinggeven, wat dan weer leidt tot een sterk team vol werkgeluk. 3 tips!
Met 26.000 medewerkers is bpost een toegankelijke werkgever voor héél diverse profielen.
IDEWE ontving vorig jaar 1.965 meldingen van psychosociale risico’s. Dit waren er maar liefst 15% meer als in 2015. Een overzicht ...
1 op de 12 werknemers (8,3%) kreeg in de laatste 6 maanden minstens af en toe te maken met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer...
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Niet enkel de mediasector komt in aanraking met ongewenst gedrag, ook in andere sectoren gebeurt het meer dan verwacht.