Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?

Overuren nieuwe normaal
Een strakke deadline, een groot project of een tijdelijke piek in het werk: in bepaalde omstandigheden kan overwerk wel eens een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als normaal en vanzelfsprekend beschouwd worden?

24/7 aan het werk

Volgens een wereldwijd onderzoek van het ADP Research Institute blijkt dat werknemers gemiddeld 9,2 onbetaalde overuren per week maken, één op de tien werknemers zelfs minstens 20 overuren per week.

Het telewerken heeft het probleem alleen maar groter gemaakt. Door van thuis uit te werken, zijn we steeds vaker 24/7 online en dus bereikbaar voor een baas of collega die net als jij ook 24/7 online en bereikbaar is.

Waar je vroeger tijdens het ontbijt even vlug de ochtendkrant doorbladerde, zit je nu steeds vaker met een ochtendkoffie in de hand op je smartphone te scrollen tussen je laatst binnengekomen zakelijke e-mails of updates. Kortom, de scheiding tussen werk en privé vervaagt waardoor het lijkt alsof je voortdurend aan het werk bent.

Welk type thuiswerker ben jij? Doe de test!

Overdaad schaadt

Je gratis gepresteerde overuren kunnen dan wel indruk maken bij je leidinggevende of collega’s, toch is het niet zo goed voor je productiviteit én je gezondheid. Volgens een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heb je vanaf 49 werkuren per week meer kans op een beroerte of hartziekte. Zelfs een burn-out is vaak het gevolg van overdreven overwerk zonder tijd en ruimte vrij te maken voor ontspanning en rust.

Daarnaast heeft een lange werkdag ook een negatieve invloed op je productiviteit. Door de fysieke en mentale vermoeidheid werk je minder efficiënt en ben je vaak amper in staat om complexe materie efficiënt te verwerken of ingewikkelde dossiers doelgericht aan te pakken.

Extra: Kan je bij thuiswerken overuren betaald krijgen?

5 tips

Deze tips helpen je om je hoeveelheid overuren onder controle te houden.

1. Niet verplicht

Weet dat je contractueel niet verplicht bent om overuren te maken. Indien het toch nodig blijkt om wat langer te werken, gebeurt dit volledig in samenspraak met je baas. Voel je toch telkens weer heel veel druk of zit het in de bedrijfscultuur? Overweeg dan of dit bedrijf wel past bij jouw ingesteldheid. Indien niet: zoek dan een andere job die beter bij je past.

2. Compenseer

Is het voor een bepaalde opdracht toch nodig dat je overuren maakt? Probeer die extra werkuren dan te compenseren op een ander moment. Zo kun je aan je leidinggevende voorstellen om op een ander moment later te beginnen (om bv. je kinderen naar school te brengen) of vroeger te stoppen (om bv. je kinderen van school op te halen). Hiermee behoud je een gezond evenwicht tussen werk en privé.

3. Zeg eens “nee”

Wees assertief als je het gevoel hebt dat er van je welwillendheid geprofiteerd wordt en durf “nee” te zeggen als je dat niet wil. Je mag dan wel een gemotiveerde en geëngageerde werknemer zijn, je bent daarom nog geen werkslaaf.

Lees ook: Waarom ‘nee’ zeggen tegen je baas zo moeilijk is

4. Werk efficiënter

Door efficiënter te werken, doe je vaak meer op minder tijd. Stel een timemanagement actieplan op en houd je daaraan. Wedden dat je productiviteit binnen de algemeen geldende werkuren zal stijgen?

5. Pauzeer

Door af en toe te pauzeren, kun je jezelf weer opladen waardoor je productiever zult werken … en waardoor overuren misschien niet meer nodig zullen zijn.

Werk-privé: ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?

(fd)

19 november 2021
Anderen bekeken ook