Voel jij je soms eenzaam op je werk? 6 tips
Je eenzaam voelen op het werk kan een flinke impact hebben op je prestaties en je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je kan verbinden met collega's en écht deel uit kan maken van het team?
Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team bij 2.000 Belgische werknemers, in samenwerking met Prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Opvallend: één op vijf werknemers (20,1%) deelt sommige geheimen liever met collega’s dan met hun partner!
Het gaat er vriendschappelijk aan toe op de Belgische werkvloer. Meer dan de helft van de Belgen (53,5%) gaat vriendschappelijk met collega’s om en bespreekt ook persoonlijke dingen met hen. Ruim één op zes Belgen (17,1%) rekent sommige collega’s tot zijn hechte vrienden.
Check: Moeten je collega’s ook je vrienden zijn?
Hoe jonger, hoe makkelijker het blijkt om vriendschapsbanden te smeden op het werk. Terwijl ruim een vijfde van de -35-jarigen (21,8%) zijn collega’s tot de dichte vriendenkring rekent, loopt dit terug tot 15,8% bij de 35- tot 54-jarigen en slechts 11,4% bij de 55-plussers. Slechts 1,7% heeft een slechte relatie met collega’s en probeert hen zoveel mogelijk te ontwijken.
Hoe is de band met jouw collega’s? | |
---|---|
Hecht | 17,1% |
Vriendschappelijk | 53,5% |
Zakelijk | 22,2% |
Afstandelijk | 5,5% |
Slecht | 1,7% |
Bijna zes op de tien werknemers (57,8%) geven aan zich verbonden te voelen met hun collega’s. Jongere werknemers (-35 jaar: 63,6%) scoren op dit vlak beter dan de 35- tot 54-jarigen (54,2%) en de 55-plussers (57,4%). Een sterke band met collega’s is belangrijk. Werknemers die zich verbonden voelen met hun collega’s zijn gemotiveerder (8,3/10 vs. 6,2/10), zijn meer tevreden (8,3/10 vs. 6,1/10) én hebben meer werkplezier (8,3/10 vs. 5,6/10).
“Je verbonden voelen met collega’s zorgt voor meer werkplezier. Collega’s die elkaar helpen en een luisterend oor bieden, begrijpen vaak beter wat de ander nodig heeft om zich goed te voelen op de werkvloer. Het maakt zaken makkelijker bespreekbaar en kan daarom de samenwerking tussen collega’s versterken,” getuigt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team.
Handig: 15 bewezen tips om vrienden te maken op je werk
Het contact met collega’s stopt voor velen niet na het einde van de werkdag. Ook in hun privétijd zoeken zo’n zeven op tien collega’s (69,7%) elkaar op voor niet-werkactiviteiten. Jongere werknemers (-35 jaar) spreken het vaakst af buiten de werktijd (75,4%), tegenover twee derde van de 35- tot 54-jarigen (66,8%) en 65,1% van de 55-plussers. Ruim één op de zes werknemers (17,1%) ziet elkaar, los van het werk, zelfs meerdere keren per maand. Bij één op de vijf vrouwen (20,4%) is dit het geval tegenover 13,4% van de mannen.
Met je collega’s op café: De do's en don'ts
Toch is er een kanttekening. Sommige werknemers houden hun werk- en privéleven liever gescheiden en zien hun collega’s enkel als mensen met wie ze werken (35,2%). Eens hun werkdag erop zit, hebben ze liever weinig met hen te maken. Meer mannen (38,4%) dan vrouwen (31,6%) geven dit aan. Zo’n vijfde (20,4%) vindt zelfs dat er te veel over privézaken gepraat wordt op het werk.
“Het is mooi om te zien dat er veel vriendschap is op de Belgische werkvloer. Wie buiten de werkuren afspreekt met collega’s heeft duidelijk meer werkplezier, dan wie dit nooit doet (7,9/10 vs. 6,9/10). Of je dit nu minder dan maandelijks of tot één keer per week doet, maakt niet zoveel uit. Wat telt, is collegialiteit. Werknemers moeten het gevoel hebben dat ze op hun collega’s kunnen rekenen, hetzij voor werkgerelateerde problemen, hetzij wanneer ze het emotioneel wat moeilijker hebben. Bij wie dit het geval is, scoort het werkplezier met 8/10 een pak hoger dan bij de werknemers die niet kunnen rekenen op hun collega’s voor hulp (6/10),” zegt Anja Van den Broeck.
Vriendschap met collega’s: Waar trek je de grens?
En met die collegialiteit zit het wel snor, zeker bij de jongere werkgeneratie. Zo geven bijna vier op vijf werknemers onder de 35 jaar (78%) aan dat hun collega’s hen helpen bij werkgerelateerde problemen. Dit loopt terug tot 68,2% bij de 35- tot 54-jarigen en tot 67,1% bij de 55-plussers.
Het zijn ook eerder jongere werknemers die een luisterend oor vinden bij hun collega’s als ze het emotioneel moeilijk hebben. Ruim zes op tien -34-jarigen (61,5%) geeft dit aan, tegenover 54,8% van de 35- tot 54-jarigen en 52,3% van de 55-plussers.
Zelf bieden ze ook die steun aan hun collega’s. Zo zeggen vier op vijf Belgen (80,9%) dat ze hun collega’s helpen met hun werk. Ruim driekwart biedt zijn collega’s een luisterend oor wanneer die het emotioneel moeilijk hebben. Meer vrouwen dan mannen geven dit aan (81,9% vs. 71%).
5 tips: Hou je collega’s te vriend
(es/kv) – Bron: Tempo-Team
12 november 2024Je eenzaam voelen op het werk kan een flinke impact hebben op je prestaties en je gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat je kan verbinden met collega's en écht deel uit kan maken van het team?
Hoe ga je om met een conflict op de werkvloer? En vooral: hoe los je zo’n conflict op?
Werken voor een vriend klinkt verleidelijk. Maar vriendschappen kunnen snel ingewikkeld worden zodra je collega’s wordt.
Niet iedereen maakt even snel vrienden en al zeker niet op het werk. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpen deze tips je op weg.
Wat doe je als je te maken hebt met ongewenst gedrag op de werkvloer? Of wanneer je er getuige van bent? Een overzicht...
Heb je er al eens aan gedacht om tijdens je lunchpauze of onmiddellijk na het werk samen met je collega’s te trainen? Het is het overwegen waard...
Vriendschappen op het werk zijn een groot vraagstuk voor beginnende werknemers. Hoe ga je om met je collega’s en waar trek je de grens?
Skype for business, Microsoft Teams of Slack zijn al op heel wat werkplekken ingeburgerd. Waarom dus ook WhatsApp niet in dit rijtje opnemen?
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!