Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen
Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.
Ziek worden tijdens je verlof, het overkomt iedereen wel eens. Toch hoeft dit niet langer een sfeerbreker te zijn: door een gelijkstelling van de Belgische regelgeving met het Europese recht kun je die vakantiedagen recupereren en opnemen op een later tijdstip. Als alles volgens plan verloopt, treedt de nieuwe regelgeving in werking op 1 januari 2023.
Lees ook: Alles wat jij moet weten over jouw vakantiedagen
Door de nieuwe regelgeving heb je binnenkort het recht om niet-opgenomen vakantiedagen wegens ziekte later op te nemen. Je vakantie wordt dus onderbroken en de ziektedagen tijdens je verlof kun je dus nog op een ander tijdstip recupereren. Voor deze ziektedagen zul je - in tegenstelling tot wat nu van toepassing is - wél een gewaarborgd loon krijgen.
De voorwaarde is dat je als werknemer je werkgever hiervan onmiddellijk (= binnen de 2 dagen na het doktersbezoek) op de hoogte brengt. Ook moet je hem of haar een medisch getuigschrift bezorgen én melden dat je die vakantiedagen later wil opnemen. Hou er als zieke werknemer wel rekening mee dat een medische controle op je vakantieadres nog altijd mogelijk is.
Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?
De niet-opgenomen vakantiedagen neem je best zo snel mogelijk op, mits akkoord van de werkgever kan de lopende verlofperiode zelfs verlengd worden.
Kun je die vakantiedagen echt niet opnemen vóór 31 december van het lopende vakantiejaar? Dan zal je werkgever de vakantiedagen overdragen naar het volgend jaar. Je ontvangt alleszins wel enkel vakantiegeld voor je uitgestelde vakantie, dit wordt betaald bij de loonafrekening van de maand december.
Extra: Bereken je vakantiegeld
(fd)
4 april 2022Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.
Ziektekiemen nemen geen vakantie … maar wat als je ziek bent en alsnog op vakantie wil gaan? Wat zijn je rechten en plichten?
We dromen er maanden op voorhand van: onze jaarlijkse vakantie. Nog juist even je rechten en plichten nalezen en je kan je koffers pakken!
Bij zelfsturing krijgen werknemers meer verantwoordelijkheid over hun werk en het behalen van resultaten. Klinkt mooi, maar hoe werkt dit in de praktijk?
Het aantal vakantiedagen wil wel eens verschillen naargelang je statuut of de sector waarin je werkt. Waar zijn ze gul en waar eerder zuinig met vakantiedagen?
Bedienden hebben in principe tijdens de volledige eerste 30 kalenderdagen arbeidsongeschiktheid verder recht op loon, betaald door de werkgever.
Kan je door ziekte of door een ongeval niet gaan werken? Dan heb je recht op gewaarborgd loon.
Wat als je op het einde van het jaar niet alle vakantiedagen hebt opgenomen? Kun je die zomaar overdragen naar volgend jaar of zijn er nog andere opties?
Vakantie is heilig voor bijna de helft van de Belgen. 48 procent sluit het werk dan buiten, waarmee we strikter zijn dan de Nederlanders en de Britten ...