De opmars van carpoolen
Er zijn veel redenen waarom we met z’n allen meer carpoolen. Ook Rashid en Saad doen het.
Desondanks betalen heel wat werkgevers hiervoor een tegemoetkoming aan hun personeel. De fiscus ziet dit als een verkapte vorm van extra loon en dus is deze onkostenvergoeding niet belastingvrij. Daarom moet zo’n woon-werkvergoeding op je loonfiche vermeld staan en moet je die op je belastingaangifte invullen. Alles is echter afhankelijk van de manier waarop je je naar het werk verplaatst.
Sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die met de fiets naar het werk komt recht op een fietsvergoeding. Het precieze bedrag van die vergoeding varieert per sector en bedrijf. Als je werkgever je een fietsvergoeding betaalt van maximaal 0,35 euro per afgelegde kilometer is ze bovendien vrijgesteld van belastingen (voor aanslagjaar 2025).
Extra: Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?
Zelfs als je met je eigen wagen naar het werk komt, kan het zijn dat je werkgever verplicht is om de werkelijk gemaakte kosten terug te betalen. Of misschien doet hij dat wel vrijwillig. In beide gevallen zal dit meestal op een forfaitaire basis per kilometer gebeuren.
Deze terugbetalingen zijn altijd vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Jaarlijks is tot 470 euro van deze onkostenvergoeding vrijgesteld voor belastingen (aanslagjaar 2024), echter enkel voor wie gebruik maakt van het wettelijk kostenforfait (en zijn werkelijke kosten dus niet bewijst).
CHECK: Krijg ik een vergoeding als ik met mijn wagen extra professionele verplaatsingen moet doen?
Hoeveel en op welke manier jouw werkgever (een deel van) je treinabonnement terugbetaalt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die hierover werd afgesproken door de sociale partners binnen jouw sector.
Eén ding staat vast: je werkgever moet minimum voldoen aan de algemene wettelijke regeling (cao nr. 19 octies) waarin het forfaitair bedrag wordt bepaald dat werkgevers aan hun pendelende werknemers moeten uitbetalen. De rest is dan voor jouw rekening.
Ontdek: Wat is een forfaitaire onkostenvergoeding?
Hoeveel je werkgever terugbetaalt aan reiskosten hangt af van het soort abonnement je hebt. In sommige gevallen is de kostprijs van je abonnement gekoppeld aan de afstand. Dan zijn dezelfde voorwaarden als voor de trein van toepassing, maar geldt er wel een plafond van 75%.
Meestal vragen vervoersmaatschappijen echter een vaste prijs voor een bepaalde periode. In die gevallen komt de werkgever tussen voor 71,8% van die prijs, met een maximum van 34 euro per maand.
Lees ook: Moet ik belastingen betalen op mijn woon-werkverkeer?
(kv)
17 februari 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Er zijn veel redenen waarom we met z’n allen meer carpoolen. Ook Rashid en Saad doen het.
De Belg gebruikt steeds meer de fiets om naar het werk te gaan.
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
De cijfers spreken voor zich: sinds de introductie in 2019 wordt het mobiliteitsbudget steeds populairder bij werknemers en werkgevers...
Met de fluctuerende brandstofprijzen in het achterhoofd, is je woon-werkverkeer al fietsend afleggen geen slecht plan. We fietsen samen door alle cijfers en mogelijkheden.
Met de auto naar het werk rijden is voor velen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?
Bovenop je loon krijg je nog een heleboel extralegale voordelen. Eén daarvan kan een sociaal abonnement zijn. In dit artikel kom je te weten of jij aan je werkgever zo'n abonnement kan vragen of niet.
Wat is de prijs die men wil betalen om minder lang onderweg te zijn?
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?