Flexi-job
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Vaste medewerkers in horeca met 25% toegenomen

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

Bijverdienen in de lift
Bijverdienen zit in de lift. Uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat we steeds vaker onze vaste job, opleiding of pensioenuitkering combineren met een bijverdienste. Het financiële aspect mag dan wel belangrijk zijn, het is lang niet onze enige motivatie, zo blijkt.

Harde werkers

De Vlaming staat graag bekend als harde werker, en in heel wat gevallen klopt dat ook. Iemand met een flexi-job, bijverdienste na de werkuren of een extra inkomen uit de deeleconomie is al lang geen uitzondering meer.

Bijverdienen wordt stilaan het nieuwe normaal en dat vinden we blijkbaar helemaal niet zo erg. Volgens het onderzoek van marktonderzoeksbureau iVox en digitaal uitzendplatform NOWJOBS zou maar liefst 96% van de ondervraagden erg positief staan tegenover bijverdienen.

Lees ook: 6 opties om naast je job nog bij te verdienen

Niet alleen werknemers, studenten en gepensioneerden zien een bijverdienste wel zitten, ook werkgevers zien bijverdieners graag komen. Ze zijn dan ook een flexibele oplossing voor een (tijdelijk) personeelstekort of om een piek in de productie op te vangen. 77% van de ondervraagde werkgevers is trouwens effectief van plan om dit jaar bijverdieners in te schakelen, 11,5% heeft er zelfs meer dan 6 ingepland.

CHECK: Heb jij ook een tweede job?

Werken loont, niet alleen financieel

Voor wat hoort wat natuurlijk en het extra loon op je bankrekening is dan ook mooi meegenomen, al is het geld niet altijd de belangrijkste reden.

  • Zo’n 34% van de bijverdieners wil er graag zijn of haar levensstandaard mee verhogen.
  • Voor 32% is sparen de hoofdreden, vooral bij werknemers jonger dan 35 jaar. Ook bij jobstudenten is het spekken van het spaarvarken populair: 36% van hen doet dan ook een studentenjob tijdens het schooljaar. De cijfers van het onderzoek leren ons bovendien dat 1/3de van de ondervraagde studenten graag meer wil werken dan de huidige limiet van 600 uur per kalenderjaar, maar het niet doet om de negatieve financiële gevolgen te vermijden (lees: belasting betalen op de inkomsten en het mogelijk tijdelijk mislopen van het kindergeld/Groeipakket).
  • Bijverdienen om rond te komen komt - gelukkig - minder voor dan vroeger: waar dat in 2022 nog 16% was, is het nu “maar” 13%. Voor de meeste bijverdieners gebeurt bijwerken dus uit vrije wil en niet uit noodzaak.
  • Het sociale aspect is voor heel wat oudere werknemers een belangrijke motivatie. Vooral voor 55-plussers is een bijverdienste een goede manier om sluimerende eenzaamheid tegen te gaan en actief te blijven deelnemen aan de samenleving. Hun maturiteit en ervaring wordt dan ook vaak gewaardeerd door de collega’s en de baas. Win-winsituatie voor beide partijen dus.
  • Een andere bijkomende werkomgeving kan ook zorgen voor frisse inzichten, een kleurrijk cv vol interessante vaardigheden en een uitgebreid netwerk.
Ontdek: 4 manieren om extra bij te verdienen
Gelukkig met wat je verdient?

(fd)

1 juli 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook