Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

Wil je meer verdienen? Dan blijkt een diploma cruciaal

Wil je meer verdienen? Dan blijkt een diploma cruciaal
Niet enkel om na het afstuderen snel een job te vinden, maar ook voor het loon zelf maakt een (hoger) diploma een groot verschil. Verdient een academische master gemiddeld 4.624 euro bruto, dan is dat bij een professionele bachelor 3.661 euro bruto en bij iemand zonder diploma hoger onderwijs 3.215 euro bruto. Dat blijkt uit de recente editie van het Salariskompas van Jobat.

Kan een academische master gemiddeld rekenen op 7,65 extralegale voordelen, dan zijn dat er bij een professionele bachelor 6,6 en bij iemand zonder diploma hoger onderwijs 5,15.

Checklist: alle extralegale voordelen op een rij

En wat speelt nog meer?

Naast opleiding zijn er nog heel wat andere elementen die je loon bepalen, zoals je anciënniteit en de functie die je uitvoert. Ook al zijn die natuurlijk ook vaak gelinkt aan je opleiding. De best verdienende functies? Dat zijn managers, directieleden, onderzoekers, ingenieurs en juristen. Horecamedewerkers en creatieve beroepen verdienen gemiddeld dan weer het minst.

Ook de sector is erg bepalend. Sectoren die het best betalen zijn ook dit jaar chemie & farma, energie & milieu en bank & verzekeringen. In de horeca en de sector toerisme, sport en recreatie verdien je dan weer het minst.

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?
Gelukkig met wat je verdient?

En natuurlijk is ook de regio waarin je werkt bepalend. Over heel het land bekeken, kan je in Brussel rekenen op het grootste loonzakje: in Brussel verdien je gemiddeld ruim 25 procent meer dan in West-Vlaanderen of Limburg. Dat komt omdat er bijvoorbeeld in Brussel meer grote bedrijven zijn gevestigd, en die betalen gemiddeld beter, mede ook omdat de functies er meer gespecialiseerd zijn. En ook de sectoren die het best betalen.

Of hoe de verschillende elementen die jouw loon bepalen ook op elkaar inspelen. Al zijn er ook verschillen onderling. Zo speelt anciënniteit veel meer in de sector van chemie en farma en die van energie en milieu dan in de horeca. In die laatste sector verandert je loon in verhouding niet zo erg veel naargelang je anciënniteit.

Lees ook: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

(William Visterin)

30 mei 2023
Anderen bekeken ook