5 zaken die slimme bedrijven doen met jouw salaris
We zijn zelden tevreden over ons loon. Mensen vergelijken zichzelf vaak met anderen. Maar slimme bedrijven passen hier een mouw aan. Welke?
SD Worx en de Antwerp Management School onderzochten het samen, op initiatief van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Dit zijn de 5 opvallendste vaststellingen op een rij:
De grootste verschillen zijn vindbaar tussen sectoren. In sommige bedrijfstakken lijken bepaalde voordelen ‘de norm’, terwijl ze in andere sectoren bijna niet voorkomen. Een bedrijfswagen bijvoorbeeld, vind je terug bij naar schatting 63% van de werknemers binnen “informatie en communicatie”.
Voor “vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten” ligt dit percentage op slechts 48%. Voor “productie en distributie van elektriciteit, gas, stoom en gekoelde lucht” op 37% en in de “financiële activiteiten en verzekeringen” op 35%.
In andere sectoren ligt dit percentage nog lager, maar “gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening” spant hier wel de kroon: slechts 1,4% van hun werknemers beschikt over een salariswagen.
Het tweede grootste verschil zien we tussen mannen en vrouwen. 8 van de 11 verloningsvoordelen blijken voor vrouwen minder frequent voor te komen. Een bedrijfswagen bijvoorbeeld zie je 2,9 keer minder bij een vrouw dan bij een man, zelfs wanneer ze even oud zijn en in dezelfde sector, in een organisatie van dezelfde grootte en met hetzelfde statuut werken. Een kleine nuance: managementniveau of brutoloon werden niet bekeken als controlevariabelen, dit is uiteraard essentieel om hier een gefundeerde uitspraak over te doen.
Vrouwen komen dan weer meer in aanmerking voor een abonnement op het openbaar vervoer. Al draait het verband weer om bij vrouwelijke ten opzichte van mannelijke bedienden. Ook krijgen vrouwen vaker een verplaatsingsvergoeding dan mannen.
Over het algemeen komen jonge werknemers veel minder in aanmerking voor bijna alle extralegale voordelen. De jongste leeftijdsklasse (17-29 jaar) krijgt bijna uitsluitend fietsvergoedingen en de terugbetaling van het openbaar vervoer.
Arbeiders komen volgens de studie minder in aanmerking voor de alternatieve verloningsvormen. Bedienden komen bijvoorbeeld 14,8 keer meer in aanmerking voor winstpremies en 42,7 keer meer voor een bedrijfswagen. Kijken we naar de aandelenopties of warrants, dan loopt het verschil op tot wel 62,7 keer.
De enige uitzondering zien we bij de woon-werkverplaatsing. Arbeiders worden meer vergoed voor verplaatsingen met het openbaar vervoer, maar het verschil is nauwelijks merkbaar. De werkgeverstussenkomst bij woon-werkverplaatsing met een eigen wagen ligt ook iets hoger bij arbeiders t.o.v. bedienden.
Hoe groter het bedrijf, hoe vaker fietsvergoedingen, werkgeverstussenkomst voor de woon-werkverplaatsingen met het openbaar vervoer en ecocheques worden toegekend. De andere 8 van de 11 extralegale voordelen kennen organisaties met 500 tot 999 werknemers het vaakst toe, maar het daalt weer bij organisaties van meer dan 1.000 medewerkers.
(mr)
12 september 2019We zijn zelden tevreden over ons loon. Mensen vergelijken zichzelf vaak met anderen. Maar slimme bedrijven passen hier een mouw aan. Welke?
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Of je nu fietst, rijdt of het openbaar vervoer neemt, je werkgever komt bijna altijd voor een deel tussen in je pendelkosten. Welke voorwaarden zijn er?
Je bedrijfswagen inwisselen tegen een bedrag in cash? Dergelijke nieuwe initiatieven worden voorlopig niet erg enthousiast onthaald.
Extralegale voordelen zijn de kers op de taart van je salarisdeal. Sommige bedrijven gaan verder dan de basisvoordelen om talent aan zich te binden.
Heb jij al eens over andere extralegale voordelen nagedacht anders dan een bedrifjswagen of maatlrijdcheques? Wij ook!
Een leasewagen kenden we al langer, maar intussen is ook de fiets – en meer bepaald de leasefiets – aan een opmars bezig. Een woordje uitleg ...
Er zijn heel wat toffe beroepen te vinden waarbij je een mooi salaris verdient én je creativiteit mag laten vloeien. We lijsten de beste opties op.
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.