Maaltijdcheques
Vorige

1 van 23

Volgende
Volgend artikel:

Kan jouw baas je betalen met 'voordelen in natura'?

Wie krijgt maaltijdcheques?

Wie krijgt maaltijdcheques
Of je als werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van je sector of onderneming. Daardoor krijgen in een bepaalde onderneming meestal ofwel alle werknemers ofwel geen werknemers maaltijdcheques.

Uitzonderlijk, als dit niet geregeld wordt door een cao, kunnen maaltijdcheques opgenomen worden in een individuele overeenkomst.

Bedienden en arbeiders

Zowel bedienden als arbeiders hebben recht op maaltijdcheques, maar ook zelfstandige bedrijfsleiders kunnen er zichzelf - onder bepaalde voorwaarden - toekennen. En ook wie werkt via uitzendarbeid heeft recht op maaltijdcheques wanneer vaste collega's ze ontvangen.

Vrijwilligers hebben er dan weer géén recht op omdat ze niet betaald worden en geen arbeidsovereenkomst hebben.

Lees ook: Wat zijn maaltijdcheques?

Werknemerscategorieën

Een werkgever mag beslissen om maaltijdcheques wél aan sommige en niét aan andere werknemerscategorieën toe te kennen. Concreet kan hij bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen gewone werknemers en kaderleden of tussen werknemers met binnendienst en werknemers met buitendienst.

Indien de maaltijdcheques via een cao worden toegekend, moet deze wel duidelijk vermelden welke werknemerscategorieën precies recht hebben op de maaltijdcheques.

Maaltijdcheques vooral voor jongeren belangrijk: waarom?

Wie krijgt maaltijdcheques?

Sowieso zijn maaltijdcheques (al even) de meest populaire extralegale voordelen in België. Uit data van het Jobat Salariskompas blijkt dat maar liefst 78% van de werknemers in ons land ze bovenop hun maandloon ontvangen. En dat aantal blijft stijgen, want anno vandaag betekent dat een groei van +8,7% in vergelijking met 2019.

Bedienden spannen de kroon, 81% onder hen ontvangt maaltijdcheques. Bij arbeiders is dat 'slechts' 63%, bij ambtenaren 61%. In de bank- & verzekeringssector krijgen bijna alle werknemers (9/10) maaltijdcheques, in het onderwijs zijn er dat amper 3 op 10. Per sector ziet dat er als volgt uit:

Gelukkig met wat je verdient?

Aantal maaltijdcheques

Het aantal maaltijdcheques dat mag worden uitgereikt per werknemer is streng gereglementeerd. Eén cheque per effectief gepresteerde werkdag (en dus niet voor inhaalrustdagen, vakantie- of feestdagen, enzovoort) is de regel, en daarvan mag niet worden afgeweken.

Als een werknemer bijvoorbeeld 20 dagen per maand werkt dan ontvangt hij of zij dus 20 maaltijdcheques. Ook voor een deeltijdse dagprestatie hebben werknemers trouwens recht op een maaltijdcheque, ongeacht de duur van die prestatie.

E-GIDS: Alle extralegale voordelen op een rij

(lm) - Bronnen: HLN / Securex / Sociale Zekerheid

Anderen bekeken ook