Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

Werkvloer met jong én oud is meest productief

Werkvloer met jong en oud
Ben je op zoek naar een job of wil je van werkplek veranderen? De eerste stap is niet eenvoudig. Mede door de pandemie zijn er grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Antwerp Management School (AMS) voerde samen met payroll- en hr-dienstverlener SD Worx een groot onderzoek naar de Belg en zijn loopbaan. Daaruit haalden we enkele lessen die jij kan meenemen in je loopbaan of in de zoektocht naar een job.

De leeftijdsmix

Je leeftijd kan aanvoelen als een drempel bij het zoeken naar een nieuwe job. Als oudere werknemer voel je je kwetsbaar want ‘je bent te duur’ of ‘niet meer mee’. Ook als jongere werknemer voel je je soms onervaren of onbelangrijk. Onderzoek toont aan dat een grote variatie aan leeftijd een onderneming juist productiever maakt. Het zorgt voor een betere uitwisseling van kennis en creativiteit. Geen drempel dus. Je leeftijd zorgt voor unieke kennis die werkgevers nodig hebben.

“Werknemers die het gevoel hebben dat hun werkgever een leeftijdsinclusief klimaat schept, zijn minder geneigd van werk te veranderen, willen meer kennis delen met collega’s van andere leeftijden én voelen zich uniek en betrokken”, zegt prof. dr. Kim De Meulenaere van de onderzoeksgroep. “We stellen vast dat organisaties met een grote variatie aan leeftijden tot ruim 6 % productiever zijn!”

Wil je van werkplek veranderen? Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

Technologie creëert kansen

Technologie brengt uitdagingen met zich mee, maar ook opportuniteiten. Merkte je door technologie al veranderingen in de manier van werken? Aan een snel tempo schakelen is een essentiële eigenschap. Waar eerst je fysieke en manuele skills belangrijk waren, ligt de focus nu op je sociale, emotionele en technologische skills. Je leerkansen zijn groter en dat maakt bepaalde jobs aantrekkelijker. Je zult in de toekomst dus moeten blijven bijleren door de veranderende technologie.

Ontdek: 9 soft skills voor het robottijdperk

Inclusief samenwerken

Naast de uitdagingen die technologie teweegbrengt, doet ook de pandemie de Belg bewuster nadenken over zijn loopbaan. Door het telewerk ontstaat er weleens een digitale muur tussen jezelf en je werk. Dit zorgt ervoor dat je je minder betrokken voelt bij je job.

Onderzoek toont aan dat vooral vrouwen en jongeren vaak zwijgen. Ze voelen zich onzeker of niet serieus genomen. Een oplossing hiervoor is een inclusiviteitsbeleid. Dit is een beleid dat werkgevers toepassen om werknemers te betrekken en de samenwerking te bevorderen. Let hier zeker op tijdens het zoeken naar een job.

Extra: Bijna 1 op de 3 werknemers voelt zich minder betrokken

Freelancers gezocht

Ben je zelfstandig en flexibel ingesteld? Dan is werken als freelancer misschien iets voor jou. Door onder andere de krappe arbeidsmarkt is er meer nood aan flexibele werknemers. Je hebt meer vrijheid in je werkuren en door de krappe arbeidsmarkt is er een groter aanbod aan opdrachten. Uit het onderzoek blijkt dat het personeelsbestand van bedrijven voor ten minste 10 % uit freelancers bestaat. Een carrière als freelancer biedt dus ook heel wat mogelijkheden …

Lees ook: De 8 grootste mythes over freelancers ontkracht

(es/em)

3 december 2021
Anderen bekeken ook