6 tips om die moeilijke collega tot een vriend te transformeren
Het is niet altijd gemakkelijk om met elke collega even goed overeen te komen. Daarom enkele tips om je relatie en jouw of hun houding te veranderen.
Op zich is er geen probleem wanneer een professionele relatie ook een vriendschappelijke relatie is. Maar op de werkvloer ben je om te werken. Professionaliteit is dus het magische toverwoord. Beschouw elkaar ook echt als collega’s en neem niet elk vrij moment uitgebreid de tijd om het te hebben over jullie uitstapje van afgelopen weekend.
Besef dat jullie echt veel tijd samen zullen doorbrengen. En wanneer jullie een discussie hebben over iets op het werk, kan het moeilijk zijn om je professionele leven los te koppelen van je persoonlijke gevoelens. Heeft je vriend-baas voor de zoveelste keer op rij je maandrapport helemaal herwerkt? Dan heb je plots misschien niet meer zoveel zin in jullie privé-etentje, dat na de werkuren plaatsvindt.
Ongetwijfeld heeft je vriend jou een job aangeboden omdat hij weet wat je waard bent. Hij weet dat je betrouwbaar en hardwerkend bent, en dat je goede prestaties levert. Misschien geniet je omwille van jullie vriendschap wel een voorkeursbehandeling. Of net niet, maar de andere collega’s denken dat wel te zien. Bereid je dus voor op eventuele roddels en jaloerse blikken.
Een slechte relatie met je baas kan een enorme rem zijn voor je carrière. Maar ook het omgekeerde kan je professionele loopbaan danig belemmeren. Durf jij met je vriend onderhandelen over een hoger salaris, ander takenpakket of nieuwe functie? Kunnen jullie samen delicate onderwerpen bespreken?
Stel dat er iets gebeurt dat de arbeidsrelatie tamelijk onder druk zet. Een voorbeeld: je vriend-leidinggevende roept je op het matje en geeft je een waarschuwing omdat je al enkele belangrijke deadlines gemist hebt. Of hij weigert je verlofaanvraag, omdat het niet past binnen de werkplanning. Ben je dan bereid hem als je ‘meerdere’ te aanvaarden, zonder wrok te koesteren?
Je hoopt misschien dat jullie ook op de werkvloer op gelijke voet staan, toch is niets minder waar. Je baas is je baas, en hij zal altijd het laatste woord hebben. Ook wanneer het jou niet zint. Zelfs wanneer je een doordacht voorstel voor een nieuw project op tafel legt, en hij vindt het maar niets. Ook dan heeft hij het voor het zeggen. En moet je je daarbij neerleggen.
Een gouden tip: ga regelmatig met elkaar in gesprek en spreek af dat jullie vriendschap losstaat van jullie werkrelatie. Door dit expliciet uit te spreken, bewaken jullie de grenzen van jullie werk- en privéleven.
(mr)
10 januari 2020Het is niet altijd gemakkelijk om met elke collega even goed overeen te komen. Daarom enkele tips om je relatie en jouw of hun houding te veranderen.
Je samen met je collega’s in het zweet werken? Het heeft tal van voordelen.
Er zijn mensen die je carrière saboteren en er zijn mensen die je carrière net dat extra duwtje in de rug geven. Laten we focussen op die laatste.
Als je tijdens je opleiding goede vrienden hebt gemaakt, is de kans groot dat jullie ooit voor dezelfde job solliciteren. Overleeft je vriendschap dat?
Voor het eerst in de geschiedenis zijn er vier verschillende generaties op de werkvloer...
Er zijn honderden manieren om je productiviteit te boosten, maar welke is nu het meest efficiënt?
Die klik met collega’s is voor de meeste mensen belangrijk. Hoe graag je job ook doet, als je constant genegeerd wordt door je team, duurt de dag lang.
Niet iedereen maakt even snel vrienden en al zeker niet op het werk. Heb je een duwtje in de rug nodig? Dan helpen deze tips je op weg.
Het is ook nooit goed. Een slechte baas is niet goed voor onze rust, maar een goede baas zorgt blijkbaar evengoed voor stress.