5 voorspellingen voor het post corona-tijdperk
Post corona zal niets meer hetzelfde zijn, hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? We zetten 5 voorspellingen op een rij.
Niels Willems (30) uit Halen
“Mijn dag begint meestal om vier uur ’s morgens met de verdeling van de kranten. Als dat gebeurd is, keer ik terug naar het postkantoor om mijn postzak te vullen met brieven, pakjes en reclamefolders. Rond een uur of acht vertrek ik op ronde. Tot voor kort had ik geen vaste ronde. Dat heb ik nooit erg gevonden, omdat geen enkele dag hetzelfde was. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik mijn job niet meer graag doe, integendeel (lacht). De mensen weten rond welk uur ik passeer, en ze beginnen me ook beter te kennen. Dat is fijn. Eens een babbeltje slaan aan de brievenbus of aan de voordeur, da’s altijd gezellig.”
“De laatste weken hebben we al meer pakjes rondgebracht dan in de typische kerstperiode. Al bestellen de mensen geen poppen en raceauto’s voor onder de kerstboom, maar wel boeken, kleding en tuingerief. Logisch: als de winkels gesloten zijn, is online bestellen de enige optie. Zelf doe ik het ook. Onlangs kocht ik nog een paar loopbroeken. Wat wel minder in de postzak zit: brieven.”
“Absoluut! Waar we vroeger rond zeven uur ’s morgens met een zeventigtal mensen in één kantoor zaten, komen we nu in groepen binnen. Alleen zo kunnen we genoeg afstand houden van elkaar. Uiteraard worden de handen ook veel vaker gewassen, en hebben we altijd een flesje handgel bij. Mondmaskers en handschoenen zijn ook ten alle tijden beschikbaar. En als we een pakje afgeven, houden we de nodige afstand. Eerst even aanbellen, een grote stap achteruit en klaar. Dat waarderen en respecteren de mensen. Soms zie je iemand van achter het venster al teken doen dat we het gewoon mogen neerzetten, of hangt er een briefje aan de voordeur dat we gewoon even moeten tikken op het raam, zodat ze weten dat er een pakje ligt te wachten.”
“Soms duurt een ronde ook wel wat langer door de vele pakjes. Postbodes die ontzettend veel pakketten moeten verdelen, krijgen wel hulp. Een uurtje meer of minder, dat maakt me helemaal niets uit. In je vrije tijd kun je momenteel toch niets doen. Of ik schrik heb? Ja en nee, voor mezelf niet zozeer maar ik kom bij veel oudere mensen over de vloer en dat is toch gevaarlijk. Bij ons in het kantoor is er gelukkig nog geen weet van een besmetting.”
“Niet echt. Soms vragen ze me weleens of ik schrik heb om mijn vrouw te besmetten, maar ik denk dat het eerder omgekeerd is. Zij werkt in een woonzorgcentrum, een sector die momenteel toch erg zwaar getroffen is. Gelukkig zijn zij nog gespaard gebleven, maar als er één besmetting is, dan verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Wat wel zwaar is: het gemis van familie en vrienden. Mijn schoonouders en -zus wonen in Meise, waardoor we ze al meer dan een maand moeten missen. Maar iedereen zit in hetzelfde schuitje.”
“Als de lockdown voorbij is, denk ik dat de rust zal terugkeren. Mensen snakken ernaar om eens naar een kledingwinkel of boekenhandel te gaan. Dat zien we nu al, sinds de doe-het-zelfzaken terug open zijn. Maar het online shoppen zal áltijd populair blijven, ook na corona.”
“Sowieso zijn we ons nu meer bewust dan ooit dat een goede handhygiëne heel erg belangrijk is. En dat virussen en bacteriën erg vlug worden doorgegeven. Dus de handgel zal nog wel een tijdje in onze zak blijven zitten. De social distancing zijn we nu ook zo gewend, dat we dat nog wel een hele poos zullen blijven doen. Stiekem hoop ik wel dat de mensen na de coronacrisis niet vergeten waar de postbodes voor staan. Nu is iedereen héél dankbaar, en zien we mooie tekeningen aan het raam hangen of krijgen we een welgemeende ‘merci’ te horen. Met Pasen kregen sommige collega’s zelfs paaseitjes of pralines. Niet dat we dat verwachten, maar het is fijn dat mensen ons een hart onder de riem steken en beseffen dat de postbode geen overbodig werk doet.”
“Het gebeurt weleens dat mensen zó enthousiast zijn, dat ze naar buiten stormen zodra ze ons zien. Dan kun je als postbode bijna niet anders dan de brieven en de pakjes afgeven. En dan kun je de afstand niet altijd bewaren. Eén goede raad: wacht altijd tot de bel gaat, zo hebben wij genoeg tijd om nog een stap of twee achteruit te zetten.”
(dt/em)
24 april 2020Post corona zal niets meer hetzelfde zijn, hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? We zetten 5 voorspellingen op een rij.
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
We gaan met z’n allen door een moeilijke periode. “Door die onzekerheid kan de spanning oplopen en uitmonden in agressie...”
Twee dagen voor ons land in lockdown ging, werkte Katrien haar allereerste dag bij Quality by Design, waardoor ze al haar collega’s leerde kennen via videochat.
Als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van het UZ Brussel komt Vanessa (50) dagelijks in contact met Covid-19-patiënten.
De coronacrisis hakt er wereldwijd hard in maar het opent ook onverwachte mogelijkheden. Je werkervaring in quarantaine kan zorgen voor nieuwe inzichten...
Kaartjes, brieven of pakjes naar elkaar sturen in coronatijd mag gelukkig nog. Deze collega’s van bpost zorgen ervoor dat alles op zijn bestemming raakt!
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!