Stop met piekeren (over je werk): 7 gouden tips
Krijg jij ook een punthoofd van piekeren? Met deze 7 gouden tips zet je een punt achter je piekergedachten!
De typische turbo’s zie je ’s morgens vroeg al in de sportschool, terwijl de rest van het land nog slaapt, of langzaam ontwaakt. Alsof dat nog niet genoeg is, racen ze ’s avonds na een drukke dag nog met de stofzuiger of de dweil door het huis. Schakel je een versnelling hoger als je veel stress hebt? Dan ben je zonder twijfel het turbotype. Je voelt je vaak opgejaagd en je hebt moeite om te ontsnappen aan de druk.
Maar je huis hoeft niet elke dag spic en span te zijn, je relatie hoeft niet altijd op en top romantiek te zijn en je berichtjes, die hoef je al helemaal niet à la minute te beantwoorden. Het bezorgt je alleen maar spanningsklachten in je nek en schouders, hoofdpijn, slaapproblemen en het verlaagt je libido!
Zo ga je best om met stress: 8 tips
Ben je altijd in de weer, sta je klaar voor werkelijk iederéén die je nodig heeft en presteer je telkens op de toppen van je kunnen? Dan ben je betrouwbaar, plichtsgetrouw en geef je niet snel op. Het klinkt geweldig, maar er is een keerzijde aan de medaille: de kans dat je van het ene op het andere moment instort, is best groot. De zogenoemde crashtypes zijn net diesels: ze gaan niet in versnelling, maar blijven op een hoog niveau functioneren.
Tot je lichaam stop zegt. Crashtypes herkennen het maar al te goed: je meldt je ziek maar je knapt moeilijk op. Het kan lang duren voor je van zo’n crash helemaal herstelt. Dat komt omdat de productie van het stresshormoon adrenaline op een laag pitje staat, terwijl je lichaam wel volop cortisol (het stresshormoon) aanmaakt. Het gevolg: gewrichtsklachten, een gevoel van hulpeloosheid en machteloosheid en slaapproblemen …
Lees ook: Het verschil tussen voldoende en te veel stress
Als alles even hard binnenkomt, dan mis je waarschijnlijk een rem op adrenaline door een overdosis aan cortisol. Typisch voor hooggevoelige types. Je lijkt misschien kalm, maar in feite raak je snel van slag. Zelfs de kleinste dingen brengen je van je stuk. Om nog maar te zwijgen over al dat gepieker …
Check, check, check? Dan heb je vast al eens last gehad van migraine, artrose, een schildklieraandoening of huidproblemen als eczeem en psoriasis. Dat zijn de typische klachten die hooggevoelige types ervaren als ze te veel stress hebben. Net als te veel eten, trouwens. Het geeft je misschien even een prettig gevoel, maar het kan leiden tot overgewicht.
Ben jij hoogsensitief of hooggevoelig? Wat is het verschil?
Kreeg je het flink lastig tijdens de pandemie? Minder of zelfs geen collega’s en vrienden om je heen, altijd maar in hetzelfde huis zitten … Zo saai! Geloof het of niet: maar je kunt helemaal lamgeslagen worden door een gebrek aan prikkels en uitdagingen, zoals de bore-outtypes.
Wanneer moet je opletten? Als je spijsverteringsproblemen of maag- en darmklachten krijgt, je een volkomen uitgeput gevoel hebt en je sociaal geïsoleerd raakt. Bovendien hebben bore-outtypes vaak last van een overactief immuunsysteem door een te laag cortisolhormoon.
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!
(dt/em) - Bron: Intermediair
25 oktober 2021Krijg jij ook een punthoofd van piekeren? Met deze 7 gouden tips zet je een punt achter je piekergedachten!
Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ denkt? Regelmatig? Dan is er werk aan de winkel. Want wie ‘nee’ kan zeggen, is gelukkiger...
Wandelen door de Afrikaanse savanne of de Australische onderwaterwereld ontdekken vanuit je luie zetel? Dat kan met virtual reality!
Woensdag is vaak een moeilijke dag. Het weekend is voorbij en het volgende weekend is nog veraf. Die dag transformeren tot een weekendgevoel is een goed idee!
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Heb je een overload aan workload en geen tijd om je werk te verwerken? Dan is het hoog tijd om eens op de pauzeknop te drukken. Met deze tips kom je tot rust!
Belgische millennials zijn ervan overtuigd dat ze het slechter zullen hebben dan hun ouders. Al hebben ze sinds de COVID-19-pandemie minder stress...
Voor veel werknemers voelt de terugkeer naar de werkvloer aan als een zenuwachtige, eerste schooldag … Toch hoeft je comeback niet per se stresserend te zijn.
Het grote gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met volgende tips kun je dit voorkomen.