Moeten overuren uitbetaald worden?
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
Om een antwoord op deze vraag te kunnen geven, moet een onderscheid gemaakt worden tussen het voorzien van een permanentie op het werk en het voorzien van een permanentie van thuis uit.
Als de werknemer tijdens zijn wachtdienst op het werk aanwezig moet zijn (beschikbaarheid op de werkplaats), wordt deze tijd beschouwd als arbeidstijd ongeacht of er prestaties geleverd worden of niet; de werknemer staat immers ter beschikking van de werkgever en kan niet vrij over zijn tijd beschikken.
Het gevolg hiervan is dat de werknemer voor deze uren zijn normaal loon doorbetaald moet krijgen en dat deze tijd meegeteld wordt om de dagelijkse en wekelijkse arbeidsduur van de werknemer te berekenen. Worden deze uren ’s nachts of tijdens het weekend gepresteerd, dan heeft de werknemer in veel gevallen bovendien nog recht op een loontoeslag.
Lees ook: Wanneer is er sprake van nachtwerk, en hoe wordt dat vergoed?
Indien de werknemer ‘enkel’ bereikbaar moet zijn (oproep via gsm, …) en indien nodig voldoende tijd krijgt om in het geval van een oproep op het werk of bij de klant te geraken, spreekt men over bereikbaarheid of beschikbaarheid thuis.
In dat geval is er sprake van arbeidstijd van zodra er een effectieve oproep is; de werknemer heeft hier immers veel meer vrijheid om zijn tijd in te vullen. Arbeidstijd is er dan pas nadat de oproep leidde tot een interventie en voor deze arbeidstijd moet de werknemer zijn normale loon uitbetaald krijgen. In de meeste situaties heeft de werknemer echter ook recht op overloon omdat de prestaties buiten de 'normale arbeidstijd' verricht worden.
Let wel: zelfs wanneer een medewerker niet aanwezig moet zijn op het werk, kan een rechter dit toch beschouwen als arbeidstijd. De rechter zal in zijn beoordeling rekening houden met de reactietijd die de werknemer krijgt, en het gemiddeld aantal interventies per wachtdienst.
Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
Voor de periodes dat de werknemer bereikbaar moet zijn, maar geen arbeid levert, is geen loon verschuldigd, maar kan er wel een stand-by vergoeding aan de werknemer betaald worden. Over de hoogte van deze vergoeding bestaat geen algemene wettelijke regeling, maar in verschillende sectoren werd hier wel een bedrag voor voorzien.
Bestaat er niets in de sector waar je werkt, dan dien je met je werkgever een redelijk bedrag overeen te komen (eventueel gebaseerd op wat er in een andere sector werd voorzien).
Opgelet! Om in een wachtdienst met permanente bereikbaarheid te kunnen voorzien, moet in de eerste plaats nagegaan worden of nachtarbeid en zondagarbeid in de onderneming toegelaten zijn. Is dit niet het geval dan mag er immers niet op zondag of tussen 20u en 6u gewerkt worden. Een afwijking van het verbod op zondagarbeid en/of nachtarbeid kan eventueel ingevoerd worden via een strikte procedure.
Ontdek: Zijn overuren het nieuwe normaal geworden?
(lm) - Bron: PointHR
18 februari 2020De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
Uit een onderzoek van Sihem Sassi, arbeidsgeneesheer bij Attentia, blijkt dat maar liefst 4 op de 10 nachtwerkers kampt met slaapproblemen.
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Overuren... slechts 9% van de Vlamingen blijft ervan bespaard. Daar tegenover: bijna de helft van de Vlamingen (46%) maakt er minstens wekelijks.
In bepaalde omstandigheden kan overwerk een noodzakelijk kwaad zijn. Maar wat als je vele overuren als vanzelfsprekend beschouwd worden?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
We vroegen aan Jurgen uit Gullegem wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient.
De ideale oplossing is dat elke collega zelf zijn voorkeur om te werken en om thuis te zijn, kan bepalen.