Post-corona samenwerken: 7 tips om je social skills nieuw leven in te blazen
Voel jij je door het thuiswerken onzeker om terug fysiek met je collega’s samen te werken? Deze tips zorgen ervoor dat jouw social skills een update krijgen.
Neen. In tegenstelling tot andere vaccinaties gebeurt de vaccinatie tegen Covid-19 (voorlopig nog) op vrijwillige basis. Ook de Codex over het welzijn op het werk is hierover duidelijk: ongeacht je functie of beroepscategorie kun je door je leidinggevende niet verplicht worden om je te laten vaccineren. Dit betekent dus dat je niet gedwongen kan worden om alsnog een afspraak in te plannen in het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum.
Let wel: het overlegcomité van 20 augustus 2021 kondigde aan dat er een vaccinatieplicht zit aan te komen voor het zorgpersoneel, al is die tot op heden nog niet van toepassing.
Lees ook: Kan je werkgever vaccinatie verplichten?
Neen. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Gegevensverwerking Autoriteit mag je baas je niet verplichten om je vaccinatiestatus bekend te maken of om je Covid Safe Ticket te tonen. Of je het wel of niet kenbaar maakt, hangt dus af van wat je zelf wil.
CHECK: Worden we binnenkort constant gescreend?
Neen. Of je baas nu wel of niet op de hoogte is van je vaccinatiestatus, hij of zij mag jou de toegang tot de werkvloer niet ontzeggen.
Extra: Mag jij je laten vaccineren tijdens de werkuren?
Neen. De antidiscriminatieregelgeving voorziet dat je als werknemer niet gediscrimineerd mag worden op basis van je gezondheidstoestand (en vaccinatiestatus). Ook mag je vaccinatiestatus geen reden tot ontslag zijn.
Ja. De generieke gids en de sectorgids voorzien preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat je als werknemer in een zo coronaproof mogelijke werkomgeving aan de slag bent. Dit betekent dat je - zelfs als volledig gevaccineerde collega - nog altijd de preventieve maatregelen (zoals social distancing) moet blijven naleven. Veiligheid gaat boven alles en dat geldt voor elke werknemer, gevaccineerd of niet.
Ontdek: Heb jij recht op betaald vaccinatieverlof?
(fd)
11 oktober 2021Voel jij je door het thuiswerken onzeker om terug fysiek met je collega’s samen te werken? Deze tips zorgen ervoor dat jouw social skills een update krijgen.
Veel meer werknemers zijn van plan om zich binnenkort te laten inenten tegen de griep. Al kijken ze hiervoor vooral naar hun werkgever.
Met de start van de vaccinatiecampagne komt voor heel wat werknemers “het rijk der vrijheid” eindelijk weer in zicht. Maar wat als je gevaccineerd wordt tijdens de werkuren? Word je dan doorbetaald of niet?
Goed nieuws: het betaald vaccinatieverlof is voor heel wat werknemers een feit. Wat zijn de voorwaarden en hoe vraag je het aan?
In België is één vaccinatie wettelijk verplicht: die tegen polio. Vaccineren tegen COVID-19 zal eerder een morele dan een wettelijke plicht zijn...
Het coronavaccin kan een uitweg betekenen uit de maatschappelijke en economische impasse. Kan je werkgever jou verplichten om je te laten vaccineren?
Sinds 1 juli 2021 is telewerk niet meer verplicht en keren steeds meer werknemers terug naar kantoor. Is dit het ideale moment om te onderhandelen met je baas?
De ideale oplossing voor ‘shitjobs’ die elke werknemer heeft is een wekelijks ‘shituur’. Tijdens dit uur geldt er maar een regel: ‘ik doe het nu!’.
Gemeente Rumst neemt een nieuw organisatieplan in gebruik om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn.