Mag je baas vragen naar je reisbestemming?
Aan medewerkers vragen waar ze op vakantie gaan, is geen inbreuk op de privacy, want kadert momenteel binnen een risicobeoordeling rond het welzijnsbeleid.
Voor de coronacrisis was het eenvoudig: wat je deelde met je collega’s of leidinggevende (bv. tijdens de middagpauze) was vooral wat je zelf wilde delen. En vaak wist de hr-verantwoordelijke ook niet meer dan jouw noodzakelijke gegevens zoals je naam, adres, verjaardag en bankrekeningnummer.
Door de stijging van het thuiswerken delen we onbewust meer dan ons lief is. Zo geeft de achtergrond tijdens een videomeeting heel wat prijs over je privépersoonlijkheid en dito leefomgeving. De scheiding tussen werk en privé tijdens de telewerkuren is niet altijd duidelijk afgescheiden waardoor je gesprekspartners ongewild een inkijk hebben in je privéleven. Ook onze gezondheid en eventuele gezondheidsproblemen komen door Covid-19 vaker aan bod. Die inkijk kan door sommigen onder ons ervaren worden als een inbreuk op de privacy.
Privacy: Wat mag je werkgever controleren? Wat niet?
Te veel informatie over jezelf prijsgeven kan je als werknemer kwetsbaar maken. Toch is er geen reden tot paniek. Door de coronacrisis zijn werkgevers net menselijker geworden: ook zij moesten zich - net als jij - in allerijl aanpassen aan de nieuwe manier van werken, al dan niet in huiselijke kledij voor een laptop in een geïmproviseerde werkruimte.
Wederzijds vertrouwen is de sleutel tot een succesvolle en respectvolle samenwerking tussen beide partijen. En die huiselijke achtergrond tijdens een online meeting? Die kun je aanpassen door een virtuele achtergrond naar keuze te installeren tijdens het online gesprek. Zo blijft what happens at home effectief at home.
E-GIDS: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
(fd)
22 juli 2021Aan medewerkers vragen waar ze op vakantie gaan, is geen inbreuk op de privacy, want kadert momenteel binnen een risicobeoordeling rond het welzijnsbeleid.
De coronacrisis heeft een grote impact op ons werk en welzijn. In het postcoronatijdperk staan deze vijf basics centraal.
Stilaan vervagen de grenzen tussen ons professioneel en persoonlijk leven. Maar mag je baas zich zomaar bemoeien met je privéleven?
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
Een team leiden vanop afstand verschilt eigenlijk niet zo veel van de dagelijkse omgang met je teamleden op andere momenten...
Meetings vinden massaal op afstand plaats. Maar hoe pak je zulke online vergaderingen het best aan?
Vele bedrijven denken al na over de toekomst van hun kantoor. “Dat moet kleiner en kostefficiënter”, zo klinkt het.
Het coronavaccin kan een uitweg betekenen uit de maatschappelijke en economische impasse. Kan je werkgever jou verplichten om je te laten vaccineren?
Ruim 7 op de 10 sollicitanten die ChatGPT gebruiken voor het opstellen van hun sollicitatiebrieven en cv's worden vaker uitgenodigd voor een gesprek.