Werk in tijden van corona: 5 basics voor thuiswerk
De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor...
Tot voor de uitbraak van de coronacrisis leek het nochtans de goede kant uit te gaan: de loonkloof - waarbij vrouwen voor hetzelfde werk een pak minder betaald worden dan mannen - was zelfs wat aan het krimpen. Gemiddeld lag het brutoloon van een vrouwelijke collega “slechts” 1/5de lager dan dat van een mannelijke collega.
De ongelijke verloning heeft verschillende oorzaken.
De pandemie zorgt ervoor dat veel bedrijven noodgedwongen tijdelijk de deuren moeten sluiten. Deze situatie is een financieel vraagstuk voor heel wat ondernemers: zal mijn bedrijf dit overleven en zal ik mijn personeel nog kunnen betalen? Om deze zware financiële hindernis te kunnen overbruggen, kan de rekening doorgeschoven worden naar personeel dat aan de onderkant van de bedrijfspiramide werkt: de lager betaalde arbeiders en bedienden die makkelijk ontslagen en vervangen kunnen worden. Helaas zijn dat vaak de deeltijds werkenden en werknemers met tijdelijke contracten... Kortom, meer vrouwen dan mannen.
Tijdens de wereldwijde quarantaines vallen de gezinsdruk en de zorglast grotendeels op de schouders van de vrouw. De nieuwe huisman mag dan wel bestaan, hij is toch nog altijd een witte raaf of een edelweissbloemetje: ze zijn er wel, maar je moet er goed naar zoeken… Een onderzoek van de ngo Catalyst bracht aan het licht dat bedrijven die - door het coronavirus of een andere crisis - noodgedwongen moeten saneren vaak (bewust?) minder rekening houden met de diversiteit onder het personeel. Bij een ontslagronde staan vooral de allochtonen en… rarara.. de vrouwen aan de top.
Toch is er een klein lichtpuntje in de duisternis. De verplichte lockdown en quarantaine zetten bedrijven aan om volop te investeren in telewerken. En laat dat nu net een erg flexibele manier van werken zijn die meestal goed te combineren valt met een gezinsleven. Een win-winsituatie voor iedereen, waar wachten we nog op?
(mr)
24 april 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De maatregelen rond verplicht thuiswerk zetten veel werknemers met hun rug tegen de muur. Al is het dan wel de muur van hun thuiskantoor...
Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is weliswaar niet evident. Daarom deze praktische tips...
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...
Is deze coronacrisis niet erg gevaarlijk voor sommigen die vandaag in volle drukte aan de slag zijn? Kweken we nu niet de burn-outs van morgen?
Post corona zal niets meer hetzelfde zijn, hoor je vaak. Maar wat betekent dat concreet voor je werk en kantoor? We zetten 5 voorspellingen op een rij.
De coronacrisis hakt er wereldwijd hard in maar het opent ook onverwachte mogelijkheden. Je werkervaring in quarantaine kan zorgen voor nieuwe inzichten...
De coronacrisis houdt ons dagelijkse leven ‘on hold’. Staan we voor grote veranderingen of is het straks weer ‘business as usual’?
De loonkloof is nog steeds de wereld niet uit. Vrouwen met eenzelfde beroep als mannen verdienen vaak toch nog altijd minder. Vijf (mogelijke) redenen ...
Wat als je op het einde van het jaar niet alle vakantiedagen hebt opgenomen? Kun je die zomaar overdragen naar volgend jaar of zijn er nog andere opties?