Thuiswerken
Vorige

1 van 283

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel euro bespaar je dankzij hybride werken?

Wat zijn de negatieve gevolgen van thuiswerken?

de nadelen van thuiswerken
Thuiswerken biedt werknemers heel wat voordelen. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wat zijn de negatieve gevolgen en hoe pak je ze aan?

De positieve gevolgen van telewerk zijn ondertussen al wel bekend: minder tijdverlies door woon-werkverkeer, beter te combineren met een gezinsleven, gevoel van autonomie en zelfstandig je werkplanning kunnen maken enzovoort… Maar elk voordeel heeft z’n nadeel: thuiswerken heeft toch ook wel wat negatieve gevolgen… die je in de meeste gevallen relatief makkelijk kunt aanpakken.

1. Minder creatief

Samen informeel overleggen aan de koffieautomaat of fysiek brainstormen op kantoor is vaak efficiënter en creatiever dan thuis op een afgesproken tijdstip online vergaderen. Bovendien kan de fysieke afstand ervoor zorgen dat je je minder verbonden voelt met je collega’s en het bedrijf.

TIP: Maak een WhatsApp-groep met je teamgenoten en collega’s. Zo’n groepschat is ideaal om last-minute ingevingen te delen en creatief te brainstormen zonder vast te hangen aan vooraf ingeplande Zoomsessies. Maar pas op: too much Giphy’s will kill you. Zorg bovendien, van zodra het coronawise terug mag, voor een vaste dag dat jij en je directe collega’s op kantoor komen werken zodat het informele overleg terug alle kansen krijgt.

2. Kwestie van organisatie

Op kantoor is je werkzone duidelijk afgebakend, thuis is dat vaak al heel wat minder. Wie een eigen werkkamer heeft, mag zich gelukkig prijzen. Werk je toch letterlijk tussen de soep en de patatten of languit in de zetel? Zoek dan een eigen werkplek zonder al te veel huiselijke en huishoudelijke afleiding.

TIP: Probeer een kamer of hoek te reserveren voor jouw telewerk en neem na de werkuren letterlijk “afstand” van die kamer/hoek.

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

3. Grenzeloos werken

Voor werknemers met kleine kinderen en/of een druk gezin is telewerk vaak het equivalent van de Olympische Spelen. Om alle professionele bordjes optimaal in de lucht te houden, kun je best je grenzen stellen. Hierdoor vermijd je heel wat frustratie, huiselijke twisten en stress.

TIP: Deel je werkplanning met je collega’s én met je gezin. Laat weten wanneer je wel of niet beschikbaar bent en houd je daaraan. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé.

Lees ook: 8 tips voor een gezonde thuis-werk balans

4. Ergonomie en gezondheid

Toegegeven, die verfoeide bureaustoel op kantoor was achteraf gezien toch zo slecht nog niet… Wie thuis geen ergonomische stoel of werktafel heeft, steekt best wat tijd in het vinden van een degelijke stoel en een goede, gezonde werkhouding. Je nek, schouders en rug zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Lees ook: 5 tips voor een ergonomische thuiswerkplek

Probeer ook vaak te bewegen, al was het maar naar de koelkast of het koffietoestel. En las voldoende pauzes in, het maakt je alleen maar productiever.

TIP: Stel je stoel, werktafel en beeldscherm goed af op je ideale werkpositie. En keep on moving, want telewerken is meer dan zitten alleen.

(mr)

16 november 2020
Anderen bekeken ook