Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Wat je stemgeluid kan doen voor je carrière (VIDEO)

Is het voor jou ook even schrikken als je je eigen stemgeluid hoort op bijvoorbeeld een voicemail of video?  Wees gerust, je bent niet alleen. De meeste mensen vinden hun eigen stem helemaal niet zo aangenaam klinken. En dat komt omdat we onze eigen stem in ons hoofd anders horen dan bij een geluidsopname.

Met je stem ben je geboren, maar het goede nieuws is: je kunt er in relatief weinig tijd voor zorgen dat je stem mooier en aangenamer klinkt.

Waarom zou je dat doen?

Mensen met een volle, warme stem zijn vaak succesvoller en maken sneller carrière, zo blijkt uit een onderzoek de Duke University in Carolina. De onderzoekers analyseerden de toonhoogtes van de stemmen van 792 managers en vergeleken dit met hun succes, zoals verdienste en bedrijfsgrootte.

Zij ontdekten dat managers met een diepe stem gemiddeld 140.000 euro meer verdienen dat leiders met een eerder hoge stem. Managers met diepere stemmen hebben volgens het onderzoek bovendien meer invloed en impact bij hun team en medewerkers.

Hoe krijg je een mooie diepe stem?

Deze tips helpen zeker al...

1. Praat luid en duidelijk

Dit is belangrijk om je boodschap helder te laten overkomen. Als je de neiging hebt om stil te praten, te mompelen of naar de grond te kijken terwijl je praat, is de kans veel groter dan anderen over je heen lopen of je negeren.

2. Praat trager en articuleer

Vele mensen gaan te snel praten, zeker als ze onzeker of zenuwachtig zijn. Wie traag praat laat duidelijk blijken dat de woorden weloverwogen zijn. Bovendien gaan mensen sneller afhaken als je te snel praat. Ze kunnen je niet bijhouden of begrijpen niet volledig wat je zegt en gaan automatisch meer moeite hebben om aandachtig te blijven luisteren. Praat dus gerust wat trager en las voldoende pauzes in.

3. Let op je intonatie

De variatie in toonhoogte heeft een ongelofelijk sterke invloed op de kwaliteit van je uitspraak en op het effect die je woorden bij je gesprekspartner hebben.  Mensen met een monotone stem (dus zonder veel variatie) klinken snel vervelend en saai, zoals een robot bijvoorbeeld. Mensen met een goede intonatie klinken positief, zelfverzekerd en aangenaam.

Je intonatie kan je zelf eenvoudig oefenen. In onderstaande video geeft stemcoach Harald Van Beeck enkele tips om een mooie, volle en aangenaam klinkende stem te ontwikkelen.

(lb/kv) - Meer info: Expert Academy

21 oktober 2019
Anderen bekeken ook