Het loon van een freelance SEO specialist: +/- 3.000 bruto
We vroegen Frederik Vermeire (32) uit Brugge wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Dat is het geld dat bruto binnenkomt. Of tenminste: dat deel exclusief btw. “Die btw ben je immers verplicht om in vier kwartalen plus een decembervoorschot aan het einde van het jaar te betalen aan de btw-administratie”, stelt Mark Willems van Jellow.be.
Het gefactureerde brutobedrag is datgene waaruit je je netto-inkomsten haalt. “De kern van wat freelancers doen, zijn de producten of diensten waarvoor de klant betaalt en die meestal ook dicht bij zijn persoonlijke passies liggen. Maar de ervaring bij de meeste freelancers is dat ze in het zakelijke gedeelte van de job stilaan groeien.”
Het eerste wat je van dat brutobedrag aftrekt, zijn de kosten die noodzakelijk zijn om je freelancepraktijk op poten te houden. Drukkosten, relatiegeschenken, je boekhouder, juridisch advies, telecom enzovoort. “Wanneer je al die kosten van het brutobedrag aftrekt, komt het bedrag in beeld waarop je zult worden belast”, aldus Willems.
Een aantal uitgaven zijn slechts gedeeltelijk aftrekbaar, omdat je er ook privé van geniet. Restaurantkosten zijn bijvoorbeeld maar voor 69 procent aftrekbaar. Qua huisvesting kun je een kantoorruimte huren of een gedeelte van je eigen woning inbrengen volgens de oppervlakte die je gebruikt voor beroepsdoeleinden. Investeringen, zoals een smartphone, auto en pc, moeten worden afgeschreven over meerdere jaren.
Als zelfstandige dien je je ook aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, waaraan je een sociale bijdrage moet betalen. De sociale bijdrage is een percentage van jouw netto belastbaar beroepsinkomen als zelfstandige. Die bijdrage moet per kwartaal betaald worden en gaat voor een zelfstandige in hoofdberoep van 698,05 euro per kwartaal naar een maximale kwartaalbijdrage van 3.977,09 euro. Voer je je freelanceopdrachten in bijberoep uit, dan is het minimum 75,39 euro per kwartaal.
Personenbelastingen berekent men op je belastbaar inkomen, dat het resultaat is van je brutobedrag waarvan eerst je sociale bijdragen en vervolgens je beroepskosten worden afgetrokken. Daarop berekent de fiscus een belastingsom, gebaseerd op een stelsel van vier zogeheten 'schijven': tot 13.250 euro betaal je 25 procent belastingen, het bedrag dat daarboven ligt tot 23.390 euro per jaar is voor 40 procent belast, vanaf daar tot 40.480 euro betaal je 45 procent en de hoogste belastingschijf – 50 procent – gaat op voor alles bovenop die 40.480 euro.
Het bedrag waarvan je uiteindelijk kunt leven, is wat je overhoudt na het betalen van je personenbelasting. “Een van de uitdagingen aan het ‘freelancerschap’ is het verschil in tempo tussen inkomsten en lasten”, oppert Willems. Je inkomsten komen meestal per dag, week of maand binnen, terwijl btw, sociale bijdragen en personenbelasting per kwartaal of jaar worden afgerekend.
Je moet dus vaak aanzienlijke bedragen in één keer betalen. “Daarom precies is het zo belangrijk dat je ongeveer de helft van je omzet wegzet op je bankrekening: je zult er een paar keer per jaar stevig in moeten grabbelen.”
(Ronald Meeus) - Bron: MARK Magazine
We vroegen Frederik Vermeire (32) uit Brugge wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Om de kennis en specialisatie van HR-Freelancers in huis te halen, doen bedrijven steeds vaker beroep op Cantaloupe Interim Management opgericht door Marc Plancke.
Van je brutoloon worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden én belastingen. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
De hr-dienstengroep Acerta bekeek de activiteit van 420.000 zelfstandigen over een periode van 30 jaar. De conclusie: er kwamen heel wat nieuwe jobs bij.
Gighouse is een nieuw digitaal matchingplatform waarmee je via een app als freelancer jobs kan liken of disliken. Maar het is niet voor iedereen.
Bedrijven hebben niet allemaal (nood aan) een uitgebreide, eigen IT-afdeling. Dat heeft in de sector veel mogelijkheden gecreëerd voor freelance werk.
Philippe en Emilie zetten hun eerste stappen als freelancer. Daarvoor gooien ze meer dan 10 jaar anciënniteit bij hun vorige werkgever in de papiermand.
Mensen die deeltijds werken, krijgen regelmatig te maken met vooroordelen. Maar de échte reden waarom iemand kiest voor deeltijds werk, is vaak de nood aan flexibiliteit.
Telenet is meer dan een telecombedrijf. De manier waarop de organisatie inzet op digitale transformatie, trok het afgelopen jaar Charlotte, Sophie en Switlana over de streep om er te werken.