Waarom bedrijfsbankieren een duurzaam beroep is
Bedrijven verkiezen bankiers van vlees en bloed. Daar maakt de vertrouwensrelatie met de 'Corporate Banker' het verschil.
Stephen Fournier, principal bij recruitment specialist Robert Walters, legt in detail uit wat de functie inhoudt, wat de salarisvooruitzichten zijn en welke doorgroeimogelijkheden je hebt.
Go for happy! Check het actuele vacatureaanbod voor (m/v) private bankers en … solliciteer!
"Een private banker beheert het vermogen en de activa van particuliere klanten, door middel van beleggingen”, legt Fournier uit. “Dit heeft als doel het rendement te maximaliseren volgens het risicoprofiel van de cliënt.”
Een private banker ontwikkelt en onderhoudt een portefeuille van vermogende klanten, die doorgaans onderverdeeld is volgens het vermogen van de klanten. Hoe hoger het vermogen en de activa, hoe meer men spreekt van een wealth manager in plaats van een private banker. Deze onderverdeling kan voor elke bank anders zijn.
“De diensten die aan dit soort klanten worden aangeboden zijn over het algemeen divers en variëren van bank tot bank, maar heel vaak omvat dit het puur uitvoerende, het adviesbeheer en mandaten voor discretionair beheer”, weet Fournier. “Producten zoals directe beleggingen of beleggingsfondsen worden doorgaans via deze diensten aangeboden. Aanvullende producten of diensten zoals leningen, levensverzekeringen, asset engineering of private equity kunnen ook aan deze klanten worden aangeboden.”
Doorgaans wordt een private banker bijgestaan door een beleggingsexpert, die dankzij zijn of haar technische kennis van de financiële markten de toewijzing en verdeling van de beleggingen helpt bepalen.
“Private banker is geen functie waar je meteen na je studies in kunt stappen”, aldus Fournier. “De meeste private bankers komen vanuit een economische of financiële studierichting en hebben reeds enkele jaren ervaring als front office medewerker of beleggingsadviseur. Uitgebreide kennis van de financiële markt is dan ook een must in deze rol. Als private banker hou je deze kennis voortdurend up-to-date door het opvolgen van trends en actualiteiten binnen de financiële wereld.”
Als private banker fungeer je als belangrijkste contactpersoon voor de klant. Het uitbouwen van een eigen klantenportfolio en het onderhouden langdurige klantenrelaties vormen het commercieel aspect van de job. “Gezien klantenrelaties centraal staan in deze functie, zijn commerciële vaardigheden heel belangrijk. Je biedt een service aan je klanten en staat hiervoor dagelijks met hen in contact”, voegt Fournier nog toe.
Verder blijken ook een aantal soft skills cruciaal om succesvol te zijn in de rol van private banker. “Je beschikt idealiter over goede interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden, een flinke dosis empathie en een servicegerichte mentaliteit”, somt Fournier op. “Verder heb je oog voor detail, ga je nauwkeurig te werk en bezit je een sterk analytisch vermogen”. Heb je de ambitie om door te groeien naar een managementfunctie waarbij je een eigen team mag gaan leiden, worden ook people management skills essentieel. Daar Engels een courant gebruikte taal is binnen de bankenwereld, is kennis van het Engels bovenop Frans of Nederlands zeker een pluspunt.
Ontdek: Wat doet en verdient een bankbediende?
De vraag naar private bankers neemt sterk toe, met een stijging van 44% van het aantal vacatures in de eerste helft van 2024 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Steeds meer banken en financiële instellingen bieden vermogensbeheer als dienst aan, waardoor de vraag naar private bankers groeit.
"De markt toonde eind vorig jaar een vertraging, maar sinds het begin van dit jaar zien we een opleving in de vraag naar private bankers”, aldus Fournier. “Professionals met een goed zakelijk inzicht en sterke netwerkvaardigheden kunnen de bank helpen om het beheerd vermogen op korte termijn te laten groeien en zijn daarom erg gewild."
Waar wacht je op? Deze bedrijven zijn momenteel op zoek naar een nieuwe (m/v) private banker
“Veel private bankers starten hun carrière bij grote banken of financiële instellingen. Deze bieden doorgaans een dynamische omgeving waar sterk gefocust wordt op het behalen van KPI’s, hetgeen ideaal is om veel bij te leren op korte tijd”, informeert Fournier.
“Na verloop van tijd kun je doorgroeien naar een managementfunctie waarbij je doorgaans een team van een 5 tot 10-tal medewerkers zal gaan leiden. Een andere optie is om na een aantal jaar ervaring over te stappen naar een kleinere financiële instelling, waarbij je je eigen klantenportefeuille meebrengt en hogere financiële incentives kunt behalen.”
Check: Wanneer is het tijd voor promotie?
“Bij het loonpakket hoort ook steeds een bedrijfswagen, aangevuld met de traditionele extralegale voordelen zoals hospitalisatie- en groepsverzekering, maaltijdcheques, een laptop en gsm, enzovoort”, besluit Fournier. “De meeste financiële instellingen maken daar bovenop gebruik van een interessant bonussysteem, waarmee je je loon afhankelijk van je prestaties nog aanzienlijk kunt verhogen.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!
(sp/kv) - Bron: Robert Walters
30 augustus 2024Bedrijven verkiezen bankiers van vlees en bloed. Daar maakt de vertrouwensrelatie met de 'Corporate Banker' het verschil.
Wie 30 jaar geleden in de banksector aan de slag ging, mocht zich opmaken voor een carrière achter dik gepanserd glas. Vandaag ziet een bankkantoor er echter totaal anders uit.
Ben jij pas afgestudeerd, of behaal je binnenkort je diploma? Dan wil je wellicht graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen finance.
Private banking: goed voor een carrière vol glamour en dure snoepreisjes? Niks is minder waar. Private banking gaat vooral over vertrouwensrelaties opbouwen en persoonlijke betrokkenheid.
We vroegen Ingrid Louwet (44) uit Zonhoven naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient...
Bankenfederatie Febelfin start met een campagne voor meer diversiteit en inclusie in de banksector. William Boeva en Bwanga Pilipili zijn de boegbeelden.
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Niet helemaal tevreden met je loon? Waarschijnlijk verdien je meer dan het cijfer dat op je loonbrief staat...
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!