Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Wat doet en verdient een consolidation & reporting analyst?

Christophe Paquay
“Als consolidation & reporting analyst krijg je een aantrekkelijk loon, maar wat deze job nog aantrekkelijker maakt, zijn de vele extralegale voordelen.” (Christophe Paquay, manager Robert Walters)
Nagenoeg elke organisatie heeft een team finance professionals in dienst, of toch tenminste een boekhouder. Voornamelijk grote en beursgenoteerde organisaties hebben daarnaast ook nood aan een consolidation & reporting analyst. Maar wat doet zo iemand precies? Welke vaardigheden moet hij/zij bezitten? En ook: welk loon mag hij/zij verwachten?

Het aantal vacatures voor dit toch wel technisch financieel profiel nam het voorbije jaar met 45% toe, en toch kiezen weinig finance professionals bewust voor een carrière binnen consolidatie. Christophe Paquay, manager bij het internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, licht toe wat deze functie zo boeiend maakt én wat een consolidation & reporting analyst verdient.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Check het actuele vacatureaanbod voor financieel analysten...

Wat doet een consolidation & reporting analyst precies?

“Consolidatie is een nicheberoep binnen finance, en gebeurt op headquarters-niveau van een grote organisatie, waarbij je nauw samenwerkt met de consolidation & reporting manager en de groep CFO”, legt Christophe Paquay uit. “Als consolidatie specialist ga je eigenlijk de gerapporteerde cijfers van eventueel andere landen, entiteiten of vestigingen samenvoegen, beoordelen en consolideren volgens de geldige IFRS-normen, zodat je geen appels met peren vergelijkt. Om tot die cijfers te komen sta je dus in nauw contact met de lokale controllers en finance managers.”

“Eens de cijfers geconsolideerd zijn, leg je de cijfers voor aan zowel interne als externe stakeholders. Dat kunnen bijvoorbeeld banken of aandeelhouders zijn”, gaat Paquay verder. “Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het opstellen van de primaire overzichten en toelichtingen van de halfjaarlijkse en jaarlijkse rapportering van de groep én bied je ondersteuning bij ad-hoc financiële projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitleggen van IFRS-aanpassingen aan lokale teams, verbeterde rapportageprocessen toe te lichten en de lokale boekhouders ondersteuningen bij het voorbereiden en controleren van statutaire rekeningen.”

Welke opleiding en vaardigheden zijn essentieel voor een succesvolle consolidation & reporting analyst? 

“Hoewel je in principe ook met een bachelorsdiploma aan de slag kan, heb je toch een behoorlijke streep voor als je een masteropleiding hebt afgerond”, weet Paquay. “Het gaat hier om een zeer analytische functie, dus professionals met een audit of accounting achtergrond zijn de geknipte persoon voor een carrière binnen consolidatie.” Vaak zijn het senior auditors of audit managers uit een Big4 die de stap zetten naar een job als consolidation & reporting analyst, net omdat zij al een vijftal jaar relevante ervaring hebben opgebouwd, en dat is ook nodig.

“Uiteraard moet je in deze functie sterk analytisch ingesteld zijn, maar ook assertief zijn én op je strepen durven staan. Wijzigt de wetgeving bijvoorbeeld, dan moet je dit ook durven en kunnen toelichten aan je management, en je mannetje durven staan bij eventuele discussies die dit met zich meebrengt”, aldus Paquay. Dat vereist dus sterke communicatieve vaardigheden en een goede talenkennis, aangezien je ook samenwerkt met verschillende entiteiten, vaak over de landsgrenzen heen.

TEST: Hoe goed is jouw Engels?

“Doordat het hier vooral om een stand-alone functie gaat, wordt er van een consolidation & reporting analyst ook verwacht dat die autonoom kan werken en met een kritische blik en oog voor detail naar de cijfers kan kijken, zonder de deadlines uit het oog te verliezen” voegt Paquay nog toe.

Is er op de Belgische arbeidsmarkt veel vraag naar consolidation & reporting analysten? 

De vraag naar finance professionals kent dit jaar een flinke toename en dat is bij consolidation & reporting analysts niet anders. Dit jaar zagen we zelfs een stijging van 45% in het aantal consolidatie vacatures ten opzichte van een jaar geleden, met een opvallende piek in de maand mei.

Een mogelijke verklaring, volgens Paquay? “In januari worden de eerste interne rapporten van elke lokale entiteit en reviews opgemaakt, en dan pas kan er geconsolideerd worden op groepsniveau. Vervolgens kijkt de raad van bestuur binnen de zes maanden naar de afsluiting. Zodra die drukke periode voorbij is, zijn consolidatie en reporting professionals makkelijker geneigd om de stap te zetten naar een nieuwe uitdaging. Het feit dat er in de maand mei meerdere vacatures online komen, is dus een soort vertraagde reactie op die drukke periode.”

Is hybride werken mogelijk voor een consolidation & reporting analyst?

“Bij deze functie ga je aan de slag binnen een groot bedrijf. Je hebt een stand-alone rol, waarbij je dus vaak alleen aan het werk bent. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet echt aantrekkelijk, maar het betekent wél dat je de vrijheid krijgt om van thuis uit te werken wanneer en zo vaak je dat wil”, vertelt Paquay.

“Vaak liggen de hoofdkantoren van grote organisaties in Antwerpen en Brussel waar hybride work policies gelden. Dat is zeker ook een groot voordeel voor professionals uit andere provincies, omdat zij niet elke dag op kantoor hoeven te zijn.”

Lees ook: Hybride werken bespaart bedrijven 10.000 euro per werknemer

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een consolidation & reporting analyst?

Consolidatie wordt vaak - en onterecht - gezien als een minder ‘fiere’ job, waarbij je niet echt kan doorgroeien. “Ergens klopt dit wel”, getuigt Paquay, “want als consolidation & reporting analyst kom je al in een toplaag binnen de groep terecht. Je staat in nauw contact met het lokaal finance management en de CFO, dus iedereen weet wie je bent, en je bent als een van de eersten op de hoogte van wat er speelt bij alle dochterentiteiten.”

“Interne doorgroeimogelijkheden zijn er, vooral wanneer je de ambitie hebt om het consolidatieteam te gaan leiden. Maar het grote voordeel dat je haalt uit een consolidatie-rol is het feit dat je door je verworven kennis en vaardigheden multi-inzetbaar bent, hetgeen de deur naar externe opportuniteiten wagenwijd openzet. Zo zien we een ervaren consolidation & reporting analyst vaak de overstap maken naar een accounting-technische rol, en kiezen ze voor een functie als Finance Manager of zelfs CFO binnen een kleinere structuur”, aldus Paquay.

Hoeveel verdient een consolidation & reporting analyst?

“Een consolidation & reporting analyst met 5 tot 7 jaar ervaring mag op een jaarlijks brutoloon tussen 65.000 euro en 83.000 euro rekenen”, weet Paquay. “Voor professionals met 7 tot 15 jaar ervaring binnen consolidatie, ligt het bruto jaarloon tussen 70.000 en 90.000 euro.”

Wie meer dan 15 jaar ervaring heeft, kan zijn/haar bruto jaarloon zien oplopen tot 120.000 euro. “Dat is een heel aantrekkelijk loon, maar wat deze job nog aantrekkelijker maakt, en de beperkte interne doorgroeimogelijkheden enigszins kan compenseren, zijn de vele extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen met tankkaart, bonus, gsm, laptop, verzekeringspakket, maaltijdcheques enzovoort” besluit Paquay.

Vergelijk je loon: Verdien jij zoals het hoort?

(pd/kv) - Bron: Robert Walters

2 november 2022
Anderen bekeken ook