Wie wil er werken in een accountantskantoor?
Accountantskantoren zijn volop op zoek naar kantoormedewerkers en accountants. Maar hoe is het om in de sector te werken?
Over de job van boekhouder bestaan nogal wat hardnekkige misverstanden en clichés. Hierbij is het beeld van de saaie, stoffige nerd met een stapel papieren nooit ver weg...
Het goede nieuws is dat misverstanden en clichés vaak niet overeenkomen met de realiteit. Ook hier mag het beeld van de boekhouder en accountant wel eens opgefrist en geüpdatet worden want ze hebben best wel een razend interessante én boeiende job!
Deze twee termen worden nogal vaak dooreengehaald. Toch is er een verschil tussen de jobinhoud van een boekhouder en die van een accountant.
Kort samengevat doet een boekhouder of een boekhouder-fiscalist vooral uitvoerend werk.
Wil jij graag werken als boekhouder? Bekijk alle openstaande vacatures
Bij een accountant of belastingconsulent daarentegen ligt de focus meer op het begeleiden van ondernemingen of particulieren op fiscaal, juridisch en financieel vlak.
Interesse in een job als accountant? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Ondanks de periodieke deadlines zoals de btw-aangifte en de jaarlijkse indiening van de personenbelasting en vennootschapsbelasting, ziet elke dag er anders uit.
“Wij werken met een jaarplanning waarbij we op weekbasis weten voor welke klanten we het boekjaar moeten afsluiten”, getuigt Michael Smet, bestuurder van digitaal accountantskantoor Fibocount.
“Daarnaast krijgen we dagelijks heel wat vragen – zowel telefonisch als per mail - van klanten die ons om specifiek fiscaal advies vragen. Die begeleiding kunnen we hen in de meeste gevallen à la minute geven. Voor de meer complexere vraagstukken moeten we soms het nodige opzoekwerk verrichten en kunnen we ook terugvallen op de expertise van collega’s of iemand uit ons extern netwerk.”
“Onze medewerkers komen dagelijks met heel wat verschillende mensen en vraagstukken in contact. Dat maakt dat ons beroep zeer afwisselend is: elke dag is anders en je weet nooit welke uitdaging jou die dag te wachten staat,” aldus Smet.
De tijd dat we vastgekluisterd zaten aan ons bureau op kantoor ligt gelukkig al een tijd achter ons. Steeds vaker werken boekhouders en accountants hybride en in sommige gevallen is een workation perfect mogelijk. Accountantskantoren verenigen vaak een team van experts die samenwerken en elkaar allemaal versterken. Een goede teamspirit maakt dus vaak deel uit van je werkomgeving.
Ook ben je als accountant soms onderweg naar klanten om live bepaalde cijfers te bespreken en een fiscale strategie te bepalen. En dankzij een positief people management is werken als boekhouder of accountant helemaal geen straf.
Lees ook: Wie wil er werken in een accountantskantoor?
Een boekhouder of accountant is een wettelijk gereglementeerd beroep. Wanneer je slaagt voor het toelatingsexamen en een traject van 3 jaar aflegt als stagiair kun je een erkenning krijgen bij het beroepsinstituut ITAA. Wanneer je al 7 jaar werkervaring hebt, kun je eventueel vrijgesteld worden voor deze stage.
Alles begint uiteraard met de juiste kennis en die kun je verkrijgen door de juiste opleiding te volgen. Zo is een bacheloropleiding Accountancy-Fiscaliteit bij een hogeschool een prima start voor accountants of boekhouders in spe. Daarnaast is er – met de nodige inzet en ambitie natuurlijk – ook nog altijd een carrièreswitch mogelijk.
“Zelf wist ik al vanaf het tweede middelbaar dat ik een cijferberoep wou gaan uitoefenen maar in feite kan je altijd in dit beroep stappen, zelfs met een totaal andere achtergrond”, weet Michael Smet van Fibocount.
“Met de juiste ingesteldheid is alles mogelijk. Zo was onze management assistente oorspronkelijk van opleiding kinderverzorgster. Door ervaring op te doen on the job kan ze vandaag perfect inspringen als backoffice medewerker voor haar collega’s en kan ze hen helpen bij het verwerken van aan- en verkoopfacturen en financiële transacties. Maar daar stopt het niet bij: momenteel zijn we gestart aan een nieuw traject waarbij zij - na het volgen van de juiste opleiding - kan doorgroeien tot dossierbeheerder eenmanszaken.”
Informeer je: Wat doet en verdient een boekhouder?
Naast de juiste hard skills (kennis) beschik je best ook wel over de juiste soft skills. Zo zijn communicatieve vaardigheden en een flexibele, gedreven houding erg belangrijk als boekhouder en accountant. Ook stiptheid, een uiterst nauwkeurige en correcte houding en het talent om in stressvolle situaties (strakke deadlines) het hoofd koel te kunnen houden maken van jou de ideale kandidaat voor de job.
Twee woorden: digitaal en rooskleurig. Digitaal is het nieuwe normaal en dat is bij accountantskantoren niet anders. Boekhoudkundige software (Billit, Yuki, Silverfin CodaBox, Accounton…) mogen de input van cijfers dan wel vergemakkelijkt hebben, een goede boekhouder of accountant zal altijd werk hebben. Cijfers interpreteren is een vak apart en de juiste inzichten en strategie kunnen een bedrijf heel wat opleveren.
De rol van accountants wordt steeds belangrijker, zelfs in tijden van crisis (bv. bij faillissementen): ook hier is er een glansrol voor hen weggelegd. Mensen met ambitie kunnen dus zeker een mooie carrière uitbouwen in deze uitdagende sector en de werkzekerheid is uiteraard ook mooi meegenomen.
Ontdek: De job en het loon van een Junior Accountant
(fd)
26 juli 2022Accountantskantoren zijn volop op zoek naar kantoormedewerkers en accountants. Maar hoe is het om in de sector te werken?
Reeds jaren een knelpuntberoep, maar nog nooit was het tekort aan boekhouder-accountants zo groot. Al wil de sector van de term ‘boekhouder’ af...
Ben je een (startende) boekhouder, benieuwd of je salaris wel marktconform is? Ziehier een overzicht van de lonen per accountant profiel...
Wat doet een Junior Accountant precies? Welke vaardigheden zijn belangrijk? En welk salaris mag hij/zij verwachten?
Voor een radicale carrièreswitch hoef je niet altijd op zoek naar een andere werkgever. Drie Unilin-medewerkers vertellen...
Volop aan het solliciteren? Dan heb je vast al gehoord van hard en soft skills. Maar wat betekenen deze skills juist? En wat is het verschil tussen de twee?
Hoeveel hard gecijfer komt er nog kijken bij het zich snel automatiserende beroep van een accountant?
Solliciteren kan je leren, maar een paar gouden tips zijn altijd welkom natuurlijk. Welke vaardigheden zet je best op je cv? En hoe zet je ze mooi in de kijker?
‘Droog’ gepromoveerd worden lijkt een mooi cadeau, maar in essentie komt het neer op meer taken in je bakje. Hoe reageer je dan best zodat het effect heeft? Enkele aandachtspunten.