Survivalgids voor de thuiswerker: 5 succesfactoren
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Dat blijkt uit het aantal pestdossiers dat Idewe, een externe preventiedienst, het afgelopen jaar verwerkte. “Meer dan de helft van de meldingen in verband met psychosociale risico’s op het werk gaat nog altijd over pesten of conflicten”, zegt Hilde De Man, verantwoordelijke psychosociaal welzijn bij Idewe. Dat toont volgens haar aan dat de digitalisering van ons werk de gelegenheid voor conflicten en pestgedrag niet doet afnemen.
Pesten kan overigens heel divers zijn. Dit gaat van uitsluiten of informatie achterhouden tot achterklap of beledigingen, zowel persoonlijk als in groep. Maar ook onaangename grappen vallen eronder.
Lees ook: Wat zijn de grootste oorzaken van pesten?
Opvallend is dat er zelfs pestgedrag opduikt waarvan de pandemie de aanleiding kan zijn. Zo worden mensen aangepakt omdat ze andere waarden en normen hanteren omtrent de coronamaatregelen. “Er is vaak wederzijds onbegrip tussen mensen die wel en niet willen of mogen thuiswerken. En soms worden collega’s die terugkeren uit quarantaine scheef bekeken of zelfs gemeden”, aldus Hilde De Man, die ook weet heeft van gevallen van bewust hoesten of spuwen.
Doe de test: Hoe reageer jij wanneer je het volledig oneens bent met iemand?
“Meer dan eens zijn er door corona bovendien situaties waarin de manager of chef de hoofdrol speelt", besluit ze. “Zo melden sommigen dat ze tijdens het telewerken last hebben van het controlegedrag van hun leidinggevende.”
(William Visterin)
24 februari 2021Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Waarom doen collega's zo weinig aan pestgedrag op het werk? Dat blijkt te komen door boosheid of door angst. Arbeidspsychologe Roelie Mulder zocht het uit.
Steeds vaker krijgen werknemers het gevoel dat ze slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een op drie beweert hier ondertussen geconfronteerd mee te zijn. Het hoogste cijfer in tien jaar.
We hopen allemaal één ding: dat we erbij horen. In de sportclub, bij de schoonfamilie, bij de vrienden maar ook op het werk. En toch is dat niet iedereen gegund.
2020 was een jaar vol aanpassingen. In 2021 lijken we daar op de werkvloer de vruchten van te plukken...
Hoe regel je als manager de afspraken rond thuiswerk in je team? We staken ons licht op bij Jeroen De Ruysscher van waterzuiveraar Aquafin.
Of je nu zelf gepest wordt, iemand kent die gepest wordt of zelf ooit gepest hebt. Iedereen krijgt er wel mee te maken. Maar wat is de grootste oorzaak?
Gaat jouw bloed wel eens koken door een collega? Neem dan de tijd om af te koelen, want zo'n ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben...
#metoo veranderde de manier waarop men keek naar ongewenst gedrag op de werkvloer. Wanneer komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?