Wie telewerk zegt, zegt ook well-being
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Welzijn is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen werkgever en -werknemer. “Een werkgever kan meer groenten en fruit aanbieden, maar het is de medewerker zelf die kiest om meer groenten en fruit te eten”, stelt De Bisschop.
De voorbije maanden lag de focus uiteraard vaak op het fysieke welzijn en op het beschermen tegen het coronavirus. Maar ook de invloed op het psychosociale welzijn van medewerkers valt niet onderschatten. “Als je thuiswerkt, gebeurt dat ook niet altijd onder de beste omstandigheden”, beaamt ze. Zo zien medewerkers het feit dat ze te weinig contact hebben met collega’s en dat ze minder betrokken zijn met hun organisatie als nadelen.
Stresssignalen tijdig detecteren en extra ondersteuning van de leidinggevenden is bijvoorbeeld een must, benadrukt Mirabel Hoys, directeur HR-consulting bij Attentia. “Vanop afstand een team managen, vraagt om specifieke skills”, stelt ze. “Kortom, als een bedrijf de aandacht voor het welzijn van de medewerkers vooropstelt, dan hoort het mentale welzijn daar zeker ook bij.”
Niet de cijfers, maar gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie, oppert Ann De Bisschop. Dit zijn zeven pijlers voor een proactief well-beingbeleid.
Mensen kiezen hun werkgever op basis van wat diens missie en waarden voor hen kunnen betekenen.
Autonomie is het gevoel van zelfbeschikking. Bij betrokkenheid gaat het om ergens deel van uit te maken. Bij competentie om zelf iets succesvols te kunnen verwezenlijken.
Welke groei- en opleidingskansen biedt jouw werkgever je?
Van (tele)werkplek en privé-werkbalans tot dosering in vergaderingen.
Werkgevers werken gestructureerd aan de fit- en gezondheid van hun mensen. Van pauzes tot (lease)fietsen.
Het gevoel van ergens bij te horen, is een belangrijke smaakmaker van werk.
Leiders die mensen aligneren, motiveren en inspireren.
Lees ook: 4 mooie gevolgen van werken tijdens corona
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?
Het is de gouden driehoek in lichamelijk welzijn: goed bewegen, eten en slapen. Maar hoe zit dat in tijden van thuiswerk en corona?
Gezonde en gelukkige medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal voor een organisatie. Ziehier de pijlers voor een proactief wellbeingbeleid.
In heel wat gevallen betaalt je werkgever jou een vergoeding voor je woon-werkverkeer. Maar wat als je (vooral) van thuis uit werkt?
Niet elke job is even veilig en in sommige gevallen is je job door de onveilige werkomstandigheden zelfs ronduit gevaarlijk. Een gevarenpremie kan je hiervoor financieel vergoeden.
Werkgevers moeten hun queeste richting werkgeluk laag per laag aanpakken. “Luister naar je medewerkers, zonder een oordeel over hen te vellen. Dat is veel belangrijker dan een zoveelste jaarlijks event.”
We denken maar al te graag dat we gezond leven en werken. Maar is dat wel zo? HR- en Well-being expert Attentia zocht het uit.
Stel, je solliciteert voor een job. Hoelang moet je dan wachten voor de betreffende werkgever een beslissing neemt?