De 7 grootste flaters in cv's en motivatiebrieven
Een spellingsfout in je sollicitatiebrief? Een flater op je cv? Dan is de kans groot dat je kandidatuur ‘verticaal geklasseerd’ wordt.
Het Britse copywritingbureau Schwa deed recent de test. Het wilde nagaan of hun rekruteerders een sollicitatie-opdracht zouden herkennen die was geschreven door ChatGPT. Dat bleek niet het geval. Zijn sollicitatiebrief en -opdracht over ‘geheimen van goed schrijven’ haalde de tweede ronde.
Doorgaans kunnen rekruteerders nog wel een brief geschreven door ChatGPT identificeren, weet Koen Van Havere van rekruteringsbedrijf Robert Half. “Vaak blijft de inhoud aan de oppervlakte en mist hij persoonlijke inbreng. Al zijn er ook altijd uitzonderingen. Veel zal afhangen van hoe goed de AI getraind is en hoe die wordt gebruikt.”
Dat laatste was het geval. Zo klonk het bij dat Britse bureau dat men de chatbot heel specifieke instructies had moeten geven om door te stoten naar de volgende ronde, zoals schrijven in de stijl van een bepaalde Amerikaanse auteur. ChatGPT kreeg ook meerdere pogingen.
Extra: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot…
Koen Van Havere beaamt dat ChatGPT wel een goede basis kan bieden voor iets als een motivatiebrief.
“Hij schrijft vlot en zonder schrijffouten. Maar momenteel is de human touch toch nog altijd dé grote default van AI”, vindt hij. In een motivatiebrief beschrijf je waarom jij de geschikte kandidaat bent, en haal je concrete voorbeelden aan van je projecten en vaardigheden. Die input kan je wel geven aan een tool, maar de persoonlijke toets zal vaak ontbreken.”
Lees ook: 9 soft skills voor het robottijdperk
Artificiële intelligentie heeft nog zo zijn limieten. “Voorlopig zou ik zeggen: als je een basis wil voor je motivatiebrief, een vertrekpunt: test het zeker uit”, oppert hij. “Maar werk het voorstel van ChatGPT vooral verder uit tot iets wat écht van jou is, niet van een AI-tool. Artificiële intelligentie blijft een hulpmiddel, de menselijke inschatting zal altijd de doorslaggevende factor zijn.”
CHECK: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief
(William Visterin)
1 februari 2023Een spellingsfout in je sollicitatiebrief? Een flater op je cv? Dan is de kans groot dat je kandidatuur ‘verticaal geklasseerd’ wordt.
Een robot die honderden sollicitaties in enkele seconden screent. Vandaag is het realiteit, dankzij Radix, een Belgische specialist in AI.
Artificiële intelligentie maakt steeds vaker deel uit van ons leven. Ook bij het matchen van werkzoekenden met vacatures kan het zeker een meerwaarde betekenen.
Een sociale robot begeleidt autonoom patiënten met een chronische aandoening. Kinderen, ouderen en zorgbehoevenden leren spelenderwijs bij van ‘hun’ robot.
Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop ze werk en privé combineren. Daarom zijn ze bereid iets nieuws te proberen: artificiële intelligentie.
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
De concurrentie is moordend en als de recruiter meer dan 200 cv’s ontvangt, is een creatieve motivatiebrief een must...
Artificiële intelligentie om nieuwe medewerkers te rekruteren… Dus… computers, die mensen vervangen… om andere mensen te vervangen? Let’s check it out.
Erbij horen bepaalt mee ons werkgeluk. Maar medewerkers die zich verbonden voelen met elkaar en hun organisatie, dat komt niet vanzelf...