Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 75

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Wanneer wil jij met pensioen gaan?

Koppel pensioen
Het pensioen: voor de ene het begin van het einde, voor de ander het einde van het begin. De ideale pensioenleeftijd is dan ook voor iedereen anders. Toch blijkt uit een onderzoek van SD Worx dat we steeds vaker onze verwachtingen aanpassen aan de realiteit.

Was het nu 65, 66 of 67?

Voor wie eraan twijfelt: de wettelijke pensioenleeftijd ligt momenteel op 65 jaar, al verhoogt die gradueel vanaf 2025 naar 66 jaar en vanaf 2030 zelfs naar 67 jaar.

Heb je al een carrière achter de rug van minstens 42 loopbaanjaren, dan kun je onder bepaalde voorwaarden alsnog vervroegd genieten van je welverdiend pensioen.

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen

Droom versus werkelijkheid

De verlenging van de wettelijke pensioenleeftijd heeft een impact op ons ultieme droomscenario: waar de ideale pensioenleeftijd in 2004 nog 56 jaar was, is het ondertussen gestegen naar 60 jaar. Onze verwachtingen blijven dan weer zo goed als gelijk: de gemiddelde Belgische werknemer gaat er nog altijd van uit dat hij of zij pas op 65-jarige leeftijd daadwerkelijk op pensioen zal kunnen gaan.

grafiek-sdworx-2024-pensioenleeftijd 

Opvallend: hoe jonger de werknemer, hoe lager de gewenste pensioenleeftijd.

Bart Pollentier, Directeur van het Kenniscentrum van SD Worx: “Hoe ouder de werknemer, hoe hoger de gewenste pensioenleeftijd. Ofwel stellen we met ouder worden onze verwachtingen bij, ofwel blikken we in de praktijk niet verder vooruit dan 20 jaar. Dit verschil in horizon zien we ook terugkomen in de duurtijd van de ideale loopbaan.”

Lees ook: Belgen werken 10 jaar minder dan Nederlanders

Duurzame loopbaan doet langer werken

Wat ook opvalt uit de resultaten van het onderzoek is dat wie zich goed voelt op het werk, bereid is om langer te werken. Althans in theorie. In de praktijk ligt de activiteitsgraad bij 60- tot 64-jarigen met 42% nog altijd behoorlijk laag. Er ligt dus nog wat werk op de plank voor zowel de werknemer, de werkgever als de betrokken politici.

CHECK: 4 redenen om na je 65ste NIET op pensioen te gaan

“Wie tevreden is, wil langer werken", analyseert Bart Pollentier. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers én werknemers om oplossingen uit te werken die ertoe leiden dat werk ook boven de 55 jaar zinvol is. Samen werk zo definiëren dat het mensen motiveert, loopbanen in beweging brengt, ondernemingen en hun medewerkers laat groeien en bloeien, ook op latere leeftijd, zodat we kunnen spreken van duurzame loopbanen. Met de juiste omkadering kunnen we samen zo ook de nodige boost in onze productiviteit organiseren.”

Extra: 55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s

(fd)

27 september 2024
Anderen bekeken ook