5 redenen waarom je regelmatig van job moet veranderen
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
Gedragspsycholoog Jet Sanders deed voor de London School of Economics uitvoerig onderzoek naar het effect van de dagen in de week op onze besluitvorming. Zo ontdekte ze dat onze bereidheid om risico’s te nemen in dalende lijn gaat vanaf maandag, met donderdag als absoluut dieptepunt. Dit wetende, lijkt deze dag dus uit den boze om opslag te bedisselen bij je baas.
Op vrijdag heb je daarentegen weer méér kans op een positief antwoord. Met het weekend voor de deur gedragen we ons namelijk collectief losser en impulsiever.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas!
Op maandag beginnen we volgens het onderzoek van Sanders vol goede moed aan de nieuwe week. We zien de dingen positief in en dus zou je denken dat ook je overste op die manier kijkt je vraag om opslag.
Maar je baas is dan misschien wel meer bereid om risico’s te nemen, toch is ook deze dag te mijden. Simpelweg omdat je werkgever het dan naar alle waarschijnlijkheid al druk genoeg heeft en zijn hoofd niet staat naar een bijkomend verzoek. Een 'nee' is dan snel gegeven.
Vrijdag zou dus toch de beste dag zijn om een loonsverhoging te vragen. Maar pas op: niet éénder welke vrijdag. Amerikaanse wetenschappers achterhaalden dat werkgevers in de lente het meest geneigd zijn extra loonkosten te aanvaarden.
Volgens Nederlands onderzoek is ook november een prima maand om je kansen af te toetsen. Je werkgever hoeft dan niet meteen met een antwoord te komen, maar kan erop terugkomen tijdens de evaluatiegesprekken in januari.
Zelf vinden we september nog de beste maand om opslag te vragen, omdat de budgetten voor het komende jaar dan worden gemaakt en je baas je dan niet (meer) kan afwimpelen met de gebruikelijke "ik zou wel willen, maar het budget is daar niet op voorzien"...
Check: Zo krijg je opslag in 9 simpele stappen
Los van de dag die je uiteindelijk kiest, zal het antwoord dat je krijgt natuurlijk vooral afhangen van jezelf en je prestaties. Is er weinig reden om je opslag te geven, dan is de kans dat je een njet krijgt sowieso waarschijnlijk.
Zoek dus enkele goede argumenten om aan te tonen waarom jij opslag verdient. Leg zo mogelijk cijfers en grafieken op tafel waarmee je je inzet en de voordelen die dit opbracht voor het bedrijf zwart op wit aantoont. In dit opzicht vormt de start van een nieuw project, of het succesvolle einde ervan, het uitgelezen moment om extra loon uit de brand te slepen. Hoe verser je succes en tastbaarder de resultaten, hoe minder je baas een beloning uit de weg zal kunnen gaan.
E-gids: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven (pdf)
(Joni Horemans)
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Laat die foute informatie voor wat het is en krijg juiste antwoorden over je loon.
Een job blijkt in de praktijk soms niet dezelfde als op papier. Tijd voor een onderhoud? Met deze tips pak je zo’n moeilijke situatie verstandig aan.
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
Dankzij het Belgische statistiekbureau weten we precies hoeveel werknemers in ons land verdienen. Waar wordt het meest verdiend en waar het minst?
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
We slijten veel tijd op het werk en dus is het belangrijk dat we er ons goed voelen. Nochtans zitten heel wat mensen vastgeroest in hun job...