10 tips om shiftwerk en nachtwerk te organiseren
Wie het doet, weet het maar al te goed: nacht- en shiftwerk vormen een extra belasting voor lichaam en geest. Houdt jouw baas rekening met deze zaken?
Sommige werknemers vallen niet onder dit verbod en zijn vrij om nachtarbeid te verrichten. Het gaat onder meer om personen die een leidinggevende functie uitoefenen of een vertrouwenspost bekleden, personeel tewerkgesteld in een familieonderneming, artsen en handelsvertegenwoordigers. Voor deze werknemers kan worden overeengekomen dat de vergoeding voor nachtarbeid vervat zit in het vaste maandloon.
CHECK: 4 tips om beter om te gaan met shift- en/of nachtwerk
Er bestaan een aantal afwijkingen op het verbod op nachtarbeid. De afwijkingen hebben betrekking op:
Deze afwijkingen staan ofwel in de wet zelf, ofwel in een koninklijk besluit.
Lees ook: 10 tips om shiftwerk en nachtwerk te organiseren
Een werkgever die kan terugvallen op een afwijking om nachtarbeid te verrichten, kan een procedure opstarten tot de invoering van een arbeidsregeling met nachtprestaties.
Onder een arbeidsregeling met nachtprestaties wordt verstaan: een arbeidsregeling met prestaties tussen 20u en 6u, maar met uitzondering van de werknemers die uitsluitend prestaties verrichten tussen 6u en 24u en de werknemers die gewoonlijk beginnen werken om 5u. De prestaties moeten dus gewoonlijk worden geleverd tussen middernacht en 5u ’s morgens.
In het kader van de procedure moet overleg plaatsvinden met de ondernemingsraad, de vakbondsafvaardiging of het personeel over de naleving van cao nr. 46, de nodige veiligheidsmaatregelen, de mogelijkheden inzake kinderopvang, de gelijke behandeling van mannen en vrouwen qua bezoldiging en het aantal betrokken werknemers.
Extra: Is er een vaste grens voor het aantal uren dat per dag gewerkt mag worden?
Cao nr. 46 verplicht de werkgever om uiteenlopende begeleidingsmaatregelen te nemen (raadpleegbaar op de website van de Nationale Arbeidsraad). Eén van de maatregelen bestaat uit de toekenning van een bijzondere vergoeding voor nachtarbeid. Deze financiële uurvergoeding wordt voorzien door de cao nr. 49. Het paritaire comité of de onderneming kan een hogere vergoeding bepalen.
Het gaat om een bijzondere vergoeding van 1,42 euro/uur binnen de grenzen van het stelsel van nachtarbeid. Voor werknemers van 50 jaar en ouder wordt dit bedrag opgetrokken tot 1,71 euro/uur (bedragen per 1 november 2023).
De vergoeding wordt toegekend bovenop het normaal loon en is indexgebonden. Deze bepaling is wel slechts van toepassing bij afwezigheid van een vóór 1 januari 1995 op sectoraal of ondernemingsniveau gesloten cao of regelmatig toegepast collectief akkoord waarin dit aspect is geregeld.
Interesse in een job met nachtwerk? Bekijk het huidige vacatureaanbod...
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian / lm) - Bronnen: FOD Werkgelegenheid/Partena Professional
4 januari 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie het doet, weet het maar al te goed: nacht- en shiftwerk vormen een extra belasting voor lichaam en geest. Houdt jouw baas rekening met deze zaken?
Fitte medewerkers zijn niet alleen productiever en scherper, ze maken ook minder fouten en zijn minder vaak afwezig. En een goede nachtrust begint op kantoor!
Wanneer andere mensen naar bed gaan, vertrekken sommigen naar het werk. Ze krijgen daarvoor vaak een hoger loon, maar er kleven best wat nadelen aan.
Het lijkt haast een verplichting om te zeggen dat je het ‘druk, druk, druk’ hebt. En je mag dan wel een harde werker zijn, iedereen heeft nood aan genoeg rust.
Slapen is belangrijk, maar doe je beter niet achter je bureau. Soms moet je al eens lange uren kloppen om een project af te krijgen ...
Nachtarbeid is in principe verboden. Concreet mogen werknemers die onder de arbeidsduurreglementering vallen niet werken tussen 20u en 6u.
Mag je je te presteren werkuren naar eigen goeddunken over de week verdelen, of is er een wettelijke bepaling omtrent het aantal uren dat je per dag mag werken?
De arbeidsduur mag volgens de arbeidswet niet meer dan 38u per week en 8u per dag bedragen. Hoe het exact in elkaar zit lees je hier.
Uit een onderzoek van Sihem Sassi, arbeidsgeneesheer bij Attentia, blijkt dat maar liefst 4 op de 10 nachtwerkers kampt met slaapproblemen.