Arbeidshandicap
Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit

Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken?

Student in een rolstoel
Voor studenten met een beperking is het vinden van een studentenjob een hele uitdaging. Veel werkgevers kijken niet verder dan de beperking of ziekte. Terwijl deze jongeren vaak overlopen van ambitie en motivatie. Waarom zouden jongeren met een beperking niet kunnen of mogen werken? We ontkrachten de vooroordelen.

Een ontmoedigende start

Jongeren met een beperking krijgen bij sollicitatiegesprekken veel te maken met vooroordelen. Na een eerste gesprek worden ze soms meteen afgewezen. Hun moed en zelfvertrouwen krijgt hierdoor een flinke deuk. Maar mits de juiste ondersteuning kan er toch een werkplek worden gevonden. Door een takenpakket afgestemd op de noden van de student.

Lees ook: Welke vooroordelen spelen mee bij een jobinterview?

Veel potentieel

Er woedt een flinke war for talent in Vlaanderen. Toch blijft het voor mensen met een beperking of chronische ziekte moeilijk om een job te vinden. De stap zetten naar een bedrijf is niet eenvoudig. De beperking voelt vaak als een drempel of iets dat werkgevers afschrikt.

Gelukkig zijn er mogelijkheden. Door werkkansen te bieden aan jongeren met bijvoorbeeld autisme, een fysieke beperking of een psychische kwetsbaarheid, wordt het aanbod van potentiële werknemers groter. Het blijft wel belangrijk om de juiste begeleiding te bieden en kleine aanpassingen door te voeren. Zo kunnen studenten met een beperking in verschillende sectoren en in verschillende functies worden ingezet. Van horeca tot retail.

Extra: 4 tips om succesvol te solliciteren met een handicap

Verborgen talent

Een job vinden is voor deze jongeren dus een enorme onzekerheid. Er is veel nood aan structuur en planning, wat op weinig plaatsen wordt geboden. Toch kan het anders. Het verborgen talent onder jongeren met een beperking of chronische ziekte is enorm.

De beweging Onbeperkt Jobstudent speelt hierop in. Ze helpt zoveel mogelijk jongeren met een beperking of chronische ziekte aan een studentenjob op maat. Samen met elke student wordt bekeken welke aanpassingen er nodig zijn op de werkplek. De samenwerking is niet enkel voor de student een goede leerschool, ook bedrijven leren ervan bij. En dat is een stap dichter naar een arbeidsmarkt die voor iedereen toegankelijk is.

Amber
CHECK: 4 cruciale vragen over studentenjobs

“Ik had al enkele keren gesolliciteerd voor een studentenjob maar werd telkens niet geselecteerd. Het werd me dan wel nooit expliciet gezegd, maar ik kreeg elke keer de indruk dat ik werd afgewezen omwille van mijn fysieke beperking. Toen kwam ik in contact met Onbeperkt Jobstudent. Zij gingen op zoek naar de perfecte match. Met de coach bracht ik een bedrijfsbezoek aan Concordia waar me duidelijk werd uitgelegd wat ik zou mogen doen. Na een eerste gesprek waren ze meteen overtuigd van mijn ‘goesting’ om deze job te doen”, getuigt Amber (19). “Ik kon er in juli vorig jaar aan de slag in een administratieve functie met veel variatie, en mocht er ook het onthaal verzorgen.”

Amber blikt vandaag met veel voldoening terug op haar eerste werkervaring én kreeg het zelfvertrouwen om opnieuw – en met succes deze keer – zelf op zoek te gaan naar een studentenjob en een stageplaats.

Ontdek: Hoe bouw je als starter ervaring op?

(es/em) - Bron: Onbeperkt Jobstudent

13 april 2022
Anderen bekeken ook