Vijf tips voor een gezonde werkplek
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Ben jij die flexibele collega die altijd extra taken toebedeeld krijgt door z’n baas of wordt jouw to-dolijst ook altijd ongevraagd aangevuld door je collegiale collega’s? Ben jij die Chinese vrijwilliger die altijd last-minute overuren mag maken omdat iedereen ervan uitgaat dat jij dat ook echt wil? Soms kan het goed zijn om eens aan jezelf te denken en “nee” te zeggen, al is dat niet altijd makkelijk want …
Door “nee” te zeggen, kan het overkomen alsof je je werk niet (meer) aankan en zo de zwakste schakel in het goed geolied team bent. Met een veilige “ja” stel je al op voorhand niemand teleur en vermijd je vervelende vragen, mogelijk geroddel en eventuele discussies.
Je hebt het moeilijk om duidelijk te maken dat de extra workload net iets te hoog is voor jou of dat een bepaalde taak je echt niet ligt.
Ontdek: Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?
Een “nee” staat in jouw ogen gelijk met een kruis over je verdere carrièremogelijkheden of zelfs met een ontslag.
Extra: Hoe je ‘nee’ tegen je baas als ‘ja’ doet klinken
Toch is het belangrijk om in bepaalde omstandigheden niet over je heen te laten lopen en “nee” te durven zeggen tegen je baas of collega’s. Dit maakt van jou een zelfverzekerde werknemer die zijn eigenwaarde kent en die van zichzelf weet dat hij of zij voor een bepaalde taak niet de juiste persoon op de juiste plaats is.
Ook kan een teveel aan extra workload ervoor zorgen dat je op termijn gestresseerd en gedemotiveerd geraakt, met een burn-out als mogelijk gevolg. Dit kan dan weer op zijn beurt leiden tot gestresseerde collega’s die noodgedwongen jouw taken moeten overnemen … Een scenario dat voor geen enkele partij een win-winsituatie is. Kortom, wie oprecht betrokken is bij zijn bedrijf durft op tijd en stond “nee” zeggen!
CHECK: Je krijgt meer ‘ja’ als je ‘nee’ kan zeggen
Lees ook: Hoe zeg je ‘nee’ tegen je baas?
(fd)
2 november 2021Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Wie bij het Wit-Gele Kruis aan de slag gaat, wil vaak nooit meer iets anders. Kaat, Kathleen en Marlies schetsen waarom ze al heel wat jaren bij deze zorgorganisatie werken en vooral… waarom ze er ook dolgraag willen blijven.
Groen en digitaal, daarin ligt ook de toekomst in chemie en farma. De sector definieert 7 profielen die bij deze transitie een cruciale rol spelen.
Kevin is VTS verkeersleider in de haven van Antwerpen-Brugge. Hij neemt ons mee doorheen zijn dag.
Wat voor topsporters en sollicitanten vaak geldt, is zeker ook het devies in het leger: de dapperste soldaten komen het verst. Deze richtlijnen uit hun militaire opleiding staan daarbij centraal.
Matthias en Dominic werken als chauffeur-lader bij EcoWerf: “Een toffe job, goed loon én 35 dagen vakantie”.
Duurzame en herbruikbare energie zijn de toekomst. Maar hoeveel valt er in deze sector eigenlijk te verdienen?
Welke jobs duiken allemaal in de knelpunt-top 10 op?
Welk effect heeft de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag op het ziekteverzuim?