Hoe belangrijk is je eerste job?
Jongeren raken vandaag meestal nog vrij vlot aan hun eerste job. Al maken sommigen een opmerkelijke keuze.
Ben jij die flexibele collega die altijd extra taken toebedeeld krijgt door z’n baas of wordt jouw to-dolijst ook altijd ongevraagd aangevuld door je collegiale collega’s? Ben jij die Chinese vrijwilliger die altijd last-minute overuren mag maken omdat iedereen ervan uitgaat dat jij dat ook echt wil? Soms kan het goed zijn om eens aan jezelf te denken en “nee” te zeggen, al is dat niet altijd makkelijk want …
Door “nee” te zeggen, kan het overkomen alsof je je werk niet (meer) aankan en zo de zwakste schakel in het goed geolied team bent. Met een veilige “ja” stel je al op voorhand niemand teleur en vermijd je vervelende vragen, mogelijk geroddel en eventuele discussies.
Je hebt het moeilijk om duidelijk te maken dat de extra workload net iets te hoog is voor jou of dat een bepaalde taak je echt niet ligt.
Ontdek: Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?
Een “nee” staat in jouw ogen gelijk met een kruis over je verdere carrièremogelijkheden of zelfs met een ontslag.
Extra: Hoe je ‘nee’ tegen je baas als ‘ja’ doet klinken
Toch is het belangrijk om in bepaalde omstandigheden niet over je heen te laten lopen en “nee” te durven zeggen tegen je baas of collega’s. Dit maakt van jou een zelfverzekerde werknemer die zijn eigenwaarde kent en die van zichzelf weet dat hij of zij voor een bepaalde taak niet de juiste persoon op de juiste plaats is.
Ook kan een teveel aan extra workload ervoor zorgen dat je op termijn gestresseerd en gedemotiveerd geraakt, met een burn-out als mogelijk gevolg. Dit kan dan weer op zijn beurt leiden tot gestresseerde collega’s die noodgedwongen jouw taken moeten overnemen … Een scenario dat voor geen enkele partij een win-winsituatie is. Kortom, wie oprecht betrokken is bij zijn bedrijf durft op tijd en stond “nee” zeggen!
CHECK: Je krijgt meer ‘ja’ als je ‘nee’ kan zeggen
Lees ook: Hoe zeg je ‘nee’ tegen je baas?
(fd)
2 november 2021Jongeren raken vandaag meestal nog vrij vlot aan hun eerste job. Al maken sommigen een opmerkelijke keuze.
Je wilt het schoppen tot miljardair? Dan duik je maar beter in de boeken. Maar met welke studies is de kans op zwempartijen in het geld het grootst?
Niet iedereen vindt even gemakkelijk de weg naar een geschikte job. Aan de andere kant staan werkgevers meer dan ooit voor een groeiend probleem: hoe vinden ze personeel te midden van een krappe arbeidsmarkt? Meer focus op inclusie en diversiteit zou wel eens (een deel van) het antwoord kunnen zijn.
Je analytisch denkvermogen speelt een essentiële rol bij het ontrafelen van complexe informatie en het maken van weloverwogen beslissingen. Maar hoe scherp je het aan?
Ook in de financiële sector zijn ze op zoek naar talent, en dat uit diverse hoeken. Onder de vele vacatures springen deze drie profielen eruit.
Hoe kom je professioneel over, ook al loopt het op privévlak momenteel niet zo lekker? Vier handige tips om baaldagen te overleven.
Wil je eenvoudig geld verdienen? Gemakkelijk als in niks doen terwijl je je bankrekening ziet aandikken? Het klinkt als een utopie maar het kan, en wel zo!
'Je hebt tegenwoordig geen diploma meer nodig om aan een goede job te geraken'. Je hoort het wel vaker. Maar klopt deze stelling ook?
Hoe mooi je loon ook is, het mag altijd wel wat meer zijn. Maar hoe vraag je opslag in tijden van crisis? Verloren moeite of toch maar proberen?