Hoe snel verander jij van job?
Werknemers die een carrièreswitch wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden…
Eva Buyck, loopbaancoach bij Sterk op je werk, ziet met name de jonge generaties regelmatiger van job veranderen. “Voor werkgevers kunnen snel wisselende teamleden een uitdaging vormen, maar ook voor de jobhopper zelf zijn er nadelen aan verbonden”, stelt ze.
Regelmatig veranderen van werkgever brengt namelijk met zich mee dat je je telkens opnieuw moet bewijzen. “En vaak krijg je bij zo’n nieuwe werkgever minder kansen dan werknemers die al jaren bij het bedrijf actief zijn.”
Lees ook: Alle voor- en nadelen van jobhoppen
In de praktijk halen, volgens Buyck, de voordelen om als jongere regelmatig van werk te veranderen wel de bovenhand. Het ondersteunt namelijk je persoonlijke groei. “Regelmatig een nieuwe uitdaging aangaan zorgt ervoor dat je op relatief korte tijd veel nieuwe ervaringen opdoet en dat je scherp blijft om continu bij te leren”, vult ze aan. “Bovendien zal je meer mensenkennis opdoen door steeds met nieuwe collega’s en leidinggevenden samen te werken.”
De loopbaancoach haalt nog een ander voordeel aan van het jobhoppen: je leert ook beter naar werk zoeken. “Je schaaft namelijk je sollicitatievaardigheden bij. Op die manier maak je ook meer kans op een nieuwe job, van zodra je ernaar op zoek gaat. En met een nieuwe uitdaging komen andere (en vaak beter) voorwaarden en verdiensten.”
Doorgaans gaat je loonpakket er ook gewoon sneller op vooruit als je van job verandert dan dat je ergens voor lange tijd aan de slag blijft. Dat laatste is volgens Buyck ook het gevolg van je betere sollicitatievaardigheden. “Want ook beter onderhandelen en communiceren leer je al doende.”
Jobhoppen voor meer loon werkt… maar niet altijd
Natuurlijk is te veel jobhoppen, jarenlang aan een stuk, niet wenselijk. Je geeft je werkgever dan ook niet bepaald een standvastige indruk. Maar als jonge starter kan het wel, en lijkt het soms zelfs aangewezen.
“Als het gaat om relevante ervaringen van telkens enkele jaren dan hoeft jobhoppen helemaal niet slecht op je CV te staan”, besluit Eva Buyck. “En zeker niet zo slecht zoals lang gedacht werd.”
Continu op zoek naar een betere job: een must?
(William Visterin)
27 januari 2024Werknemers die een carrièreswitch wagen, doen dat in de meeste gevallen bewust en met één welbepaalde reden…
Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”
To jobhop or not to jobhop? We lijsten de pro’s en cons voor je op!
Wie een carrière als financieel expert op het oog heeft, kiest alsmaar vaker voor een tijdelijke functie. Waarom?
Je hele leven bij hetzelfde bedrijf werken is niet meer van deze tijd. Hierbij vijf goede redenen om de sprong te wagen!
Meer dan de helft van de professionals, die in de laatste jaren van job veranderden, staan open voor een terugkeer naar hun werkgever van voor de coronatijd...
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Ze zeggen weleens dat jobhoppen de doodsteek voor je carrière kan betekenen, maar wat als je té lang in één job blijft? Is dat beter?
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...