Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Je komt steeds te laat? 7 tips

Waarom je elk weekend als een vakantie moet beschouwen

Foto door Esther Tuttle via Unsplash
Je komt maandag toe op het werk en eigenlijk voel je je niet beter dan vrijdagnamiddag... Je bent nog altijd moe, gestresseerd en prikkelbaar. Herkenbaar? Niet lang meer! Denk wat vaker dat je vakantie hebt, dat helpt.

Vermoeidheid en stress zijn voor veel werknemers een vaak terugkerend probleem. Weekends? Nope, die helpen daar helemaal niet bij, maar nieuw onderzoek weet raad. Als je doet alsof elk weekend een minivakantie is, voel je je al snel veel beter.

De vakantiemindset

Uit een bevraging van de universiteit van Californië bij bijna 1.000 Amerikaanse werknemers is gebleken dat doen alsof je weekend een vakantie is je gelukkiger én gezonder maakt. Zonder meer geld uit te geven of een extra dag vrij te nemen, kan je je toch in verlof wanen. Hoe dan? Door simpelweg je denken te veranderen.

Wanneer je op reis bent, racen je gedachten heen en weer tussen wat je die dag zal doen, wat je wil eten en of je ’s avonds misschien nog eens een stapje in de wereld gaat zetten. Vaak is dit ook op voorhand al grotendeels gepland, waardoor je je alleen maar moet aankleden en vertrekken. In het weekend daarentegen, denken we aan wat we de voorbije week niet afgewerkt kregen en wat we maandag zullen moeten doen. Je focus ligt met andere woorden niet op vrije tijd en leuke dingen doen, maar op werken. Als je dan wel iets leuk wil gaan doen, duurt het plannen of bedenken van dat ‘leuks’ vaak zo lang, dat je er zelfs niet meer aan begint.

Meer vakantie maakt een mens gelukkiger, dat is een niet te weerleggen feit. Ervoor zorgen dat jij meer het vakantiegevoel krijgt, ligt binnen handbereik. Je hoeft er niet je hele weekendroutines voor aan de kant te schuiven of er je huishouden voor te verwaarlozen… Het is gewoon een kwestie van de dingen anders te bekijken.

Ja maar...

Het is allemaal wel gemakkelijk gezegd, maar hoe pak je dat nu aan… Eigenlijk moet je er (bijna) niks voor doen. Het zit namelijk zo: tijdens het onderzoek werden mensen opgedeeld in twee groepen. De ene groep was een controlegroep en kreeg geen specifiek advies. Zij werden twee opeenvolgende weken op maandag gevraagd hoe gelukkig ze zich voelden en waarop ze zich gefocust hebben tijdens het weekend. De andere groep werd tijdens de tweede week gevraagd om het weekend anders te gaan bekijken, namelijk als een vakantie. Zij moesten geen speciale trips doen, geld uitgeven, noch hun routine omgooien, gewoon even anders denken. Ook zij werden twee opeenvolgende weken dezelfde vragen gesteld, één keer voor het advies en één keer erna.

Wat bleek nu? De controlegroep gaf na twee evaluatierondes hetzelfde antwoord: hun geluk was er niet op verbeterd. De “vakantiegroep” daarentegen gaf aan zich duidelijk beter te voelen na de tweede keer dat ze hun vragen kregen. Wat deden ze anders? De indeling van hun weekend bepalen. Ze hebben een klein beetje minder tijd gespendeerd aan taakjes en ze wat meer verspreid, maar dat was niet de grote verandering...

Het verschil

“Dat verschil in geluksgevoel is echter niet te wijten aan het feit dat de eerste groep tijdens het weekend minder klussen opknapte of meer tijd aan leuke activiteiten kon besteden. Specifiek het wegvallen van de traditionele weekendroutines bleek verantwoordelijk voor het verhoogde geluksniveau.”

De onderzoekers zelf verwoorden het zo: “Werknemers die het weekend als een vakantie beschouwden, bleken hun tijdsverbruik ook intensiever te beleven. Door simpelweg een vakantie-attitude te hanteren, kan het weekend een bijzonder positieve ervaring worden. Er werd weliswaar minder tijd besteed aan huishoudelijke taken en de zorg voor kinderen. Tegelijkertijd werd meer ruimte vrijgemaakt voor maaltijden en intieme relaties. Nochtans waren niet die elementen verantwoordelijk voor het verhoogde geluksniveau. Vooral de aandacht voor de beleving van de vrije tijd bleek bepalend voor de positieve ervaringen.”

(mr) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook