Zorgt AI voor de perfecte work-lifebalans?
Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop ze werk en privé combineren. Daarom zijn ze bereid iets nieuws te proberen: artificiële intelligentie.
Vanuit het standpunt van personeelsbeleid lijkt het potentieel van artificiële intelligentie eindeloos. We zouden kunnen voorspellen wie ons bedrijf zal (of moet) verlaten, wie toppresteerder wordt of hoe we medewerkers aan boord kunnen houden. Artificiële intelligentie (AI) zit in een hype, erkent Mieke De Ketelaere, maar zaligmakend is het (nog) niet. “We merken dat het op bepaalde domeinen fout loopt. Zeker wanneer een geautomatiseerde beslissing wordt gemaakt over een persoon”, stelt ze.
Volgens De Ketelaere worden vandaag heel veel fouten gemaakt door businessmensen met te weinig kennis van AI. “Ze denken vaak in de context van snelle kostenbesparing en de balans op betere service naar de medewerker kan hierdoor verloren gaan.”
Artificiële intelligentie kan zeker een aantal taken automatiseren, maar staat nu nog in zijn kinderschoenen. Letterlijk zelfs. “Op dit moment leert het systeem vanuit data, waarin het patronen ontdekt. Een kind van twee doet dit op dezelfde manier. Alleen leren wij kinderen ook regels en logica aan, om het ook te laten redeneren. Hierop wordt nu pas sterk ingezet in AI.”
Als een algoritme automatisch een beslissing neemt, is het noodzakelijk om aan te tonen hoe deze beslissing is gemaakt. Dit om het vertrouwen te krijgen van de gebruiker op wie de beslissing een impact kan hebben. “Kun je deze transparantie niet geven, dan heb je eigenlijk een computer says no-effect (waarbij technologie zomaar in jouw plaats beslist, n.v.d.r.). AI kan nog altijd ingezet worden als interne adviseur voor de HR-dienst. Maar het is aan te raden om AI geen onderdeel te maken van een end-to-end geautomatiseerd systeem.”
Volgens haar kunnen gevaren aangepakt worden. “Een aantal technische acties kunnen ondernomen worden om de zogenaamde bias (vooroordelen, n.v.d.r.) zo veel mogelijk te verwijderen uit de trainingsdata en algoritmes, maar helemaal biasvrij krijg je een AI-systeem in de context van HR niet”, zegt ze. “Of je kunt technieken inzetten om alvorens een systeem live gaat toch aan te geven waarop een beslissing genomen werd. Voorts zou je bij de opzet van de systemen een multidisciplinair team kunnen samenstellen dat meekijkt naar de testresultaten en kritisch beoordeelt welke gevaren er kunnen zijn.”
Geen artificiële intelligentie zonder menselijke sturing dus. “AI gaat niet alleen over data en algoritmes, ook mensen en processen van een organisatie moeten mee in de aanpak opgenomen worden om het systeem succesvol te maken.”
(William Visterin) - Bron: MARK Magazine
Mieke De Ketelaere is een van de vijf topsprekers die op 26 november 2019 op het programma staan van de eerste InspiHRation Day van Attentia.
19 november 2019Veel werknemers zijn niet tevreden over de manier waarop ze werk en privé combineren. Daarom zijn ze bereid iets nieuws te proberen: artificiële intelligentie.
Heb je al eens gelogen op je cv? In de toekomst denk je toch best twee keer na want artificiële intelligentie doorprikt leugens meteen.
De digitalisering van het rekruteringsproces wordt een trend, zo voorspelt Hans Mangelschots van HR Tech Valley in Hasselt.
Artificiële intelligentie om nieuwe medewerkers te rekruteren… Dus… computers, die mensen vervangen… om andere mensen te vervangen? Let’s check it out.
Heb je schrik dat robots binnenkort je job inpalmen? In Japan werden onlangs 100 robots ontslagen, omdat ze juist voor méér werk zorgden. En steeds meer mensen stellen zich vragen bij androïden als werkkracht.
In de IT-wereld is artificiële intelligentie, of kortweg AI, een absolute hype. Maar volgt de arbeidsmarkt?
Bijna 6 op 10 managers verantwoordelijk voor de aanwervingen binnen hun bedrijf, geeft aan dat het EQ even belangrijk is dan het IQ van werknemers.
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
Veel bedienden mogen een of twee dagen thuis werken, maar niet iedereen maakt daar gebruik van. Er zijn immers voordelen én nadelen aan hybride werken.