Hoe zal werken er in de toekomst uitzien?
Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?
De coronacrisis heeft bij heel wat mensen de ogen geopend. Carrières en jobfuncties werden in vraag gesteld en ook de manier van werken werd kritisch onder de loep genomen. Werkgevers moesten noodgedwongen hun werkorganisatie aanpassen en wie door zijn of haar jobfunctie van thuis uit kon werken, deed dat meestal ook. Gevolg: een betere werk-privébalans en in de meeste gevallen zelfs een hogere productiviteit.
Ondertussen behoren telewerk en flexibel werken stilaan tot het nieuwe normaal. Heel wat bedrijven voeren structureel telewerk in en hebben een telewerk policy waarbij de nieuwe werkorganisatie gedetailleerd en schriftelijk wordt vastgelegd. Een goede zaak voor iedere werknemer… of toch niet?
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
Uit een recent onderzoek van digitale werkhub Qatalog en het softwareontwikkelingsplatform Gitlab onder 2.000 kenniswerkers in de VS en het VK blijkt dat het vooral leidinggevenden en oudere werknemers zijn die de mogelijkheid krijgen om flexibel te werken. Zo’n 74% van hen kiest grotendeels zelf de werkuren, dit in tegenstelling tot 24% van de jongere werknemers.
Reden: werknemers met een bepaalde status of anciënniteit krijgen vlugger het vertrouwen om zelfstandig of van thuis uit te werken.
Extra: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
Jongere werknemers moeten zich dus vaak eerst nog wat “bewijzen” op de werkvloer vooraleer ze in alle vertrouwen die mogelijkheid krijgen. Daarenboven kiezen heel wat jonge talenten er zelf bewust voor om zich te laten gelden op de fysieke werkvloer: het kan in hun ogen zorgen voor mooie carrièrekansen, iets wat niet zo vanzelfsprekend is wanneer je als beginner vanop afstand werkt of via een online meeting communiceert.
Wie alsnog van thuis uit werkt, voelt dan weer extra druk om te presteren om zo zichzelf positief in de kijker te zetten.
CHECK: Heb jij ook flexibele uren?
Wie als jongere graag flexibel of van thuis uit wil werken, plant best een gesprek in met de leidinggevende. Door in alle vertrouwen je ambitie uit te spreken en duidelijke afspraken te maken (en die ook na te leven) kun je jezelf ook positief laten gelden. Niets houdt je dan nog tegen om die carrièrekans - van thuis uit of op kantoor - met beide handen te grijpen.
Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden
(fd)
3 oktober 2022Covid-19 zou onze manier van werken grondig veranderen, dachten we… Maar klopt dat wel? Hoe zal werken in de toekomst er écht uitzien?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Door de coronacrisis ontdekken heel wat werknemers de voordelen van flexibel werken. Maar wat zijn alle juridische mogelijkheden?
Europese steden hebben over het algemeen de beste scores als het gaat om de werk-privébalans. Dubai maakt niet zo’n goede beurt.
Welk type werknemer ben jij: een 'segmentator' of eerder een 'integrator'? Doe de test!
Zoek je een job of wil je van werkplek veranderen? De eerste stap is niet eenvoudig. Mede door de pandemie zijn er grote veranderingen op de arbeidsmarkt.
We wisselen thuis- en kantoorwerk af, passen ons aan de geldende situatie aan en zijn uiterst flexibel. Corona heeft nog steeds een grote impact op ons werk...
Recente onderzoeken tonen aan dat hybride werken een positieve impact heeft op de portemonnee, de productiviteit én het milieu!
Steeds vaker wordt het salaris door werkgevers vermeld op Belgische vacatures. Loon is dan ook belangrijk bij de keuze voor een nieuwe job.