Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Volgt na corona de burn-out epidemie?

Burn-out epidemie
Volgens cijfers van het RIZIV waren vorig jaar in ons land 33.402 personen meer dan 1 jaar afwezig door burn-out. Een stijging met één derde ten opzichte van 2016. Burn-out veroorzaakt intussen 7 procent van de langdurige arbeidsongeschiktheden.

Lockdowns en thuiswerk stoppen de opmars van burn-outs dus niet, integendeel. Bovendien verloopt het vaststellen van een burn-out te traag en worden te snel en te veel antidepressiva voorgeschreven. Dat alles blijkt uit onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten.

40 procent van wie uitvalt door een burn-out krijgt antidepressiva. Bij langere ziekteperiodes van zes tot twaalf maanden gaat het zelfs om bijna de helft.

“Medicatie is niet de juiste aanpak bij burn-out. Hoewel het onderscheid met een depressie niet altijd makkelijk te maken is, vraagt burn-out om een andere behandeling”, oppert Bart Demyttenaere, directeur medisch beleid bij Socialistische Mutualiteiten. “Als er al medicatie wordt voorgeschreven, moet dat hand in hand gaan met psychologische behandeling.”

Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids

Crashen

Uit de studie blijkt dat patiënten nog vóór ze arbeidsongeschikt raken vaker naar de dokter gaan, meer onderzoeken ondergaan of meer medicatie nemen. “Veel mensen blijven ondanks de symptomen aan de slag tot ze crashen. Artsen herkennen blijkbaar niet altijd de symptomen die een aankomende burn-out voorspellen”, klinkt het.

Het ziekenfonds pleit daarom voor instrumenten – voor de arts en de patiënt – om burn-out te herkennen. “Artsen hebben nog altijd geen betrouwbaar instrument om hen te helpen de juiste diagnose te maken. Wat we nodig hebben, is een eenduidige tool die alle zorgverleners kennen en gebruiken.”

Lees ook: Hoelang duurt een burn-out?

(William Visterin)

17 november 2021
Anderen bekeken ook