Je koos de verkeerde carrière. Wat nu?
Je beseft dat je het verkeerde carrièrepad hebt gekozen? Dat overkomt meer mensen dan je denkt. Gelukkig is het niet te laat om hier iets aan te veranderen.
De voorbije jaren is de verhouding tussen werkgever en werknemer grondig veranderd. “Vroeger garandeerde de werkgever tewerkstelling in ruil voor loyaliteit van medewerkers, vaak zelfs levenslang. Carrièrepaden situeerden zich traditioneel in één organisatie en bij één werkgever”, weet Vanbelle.
Maar economische en maatschappelijke uitdagingen zetten dit traditionele model meer en meer onder druk. “De werkgever kan steeds minder levenslange tewerkstelling garanderen en heeft meer nood aan flexibele medewerkers”, aldus de consultant. Daarom raadt ze aan om in functie van je carrière je opties altijd open te houden. “In een carrière hoeft geen enkele stop een eindstop te zijn.”
In ruil voor de vereiste flexibiliteit investeert de werkgever mee in je zogenaamde inzetbaarheid of employability. “Medewerkers worden in steeds sterkere mate geacht zelf aan het stuur van hun job én carrière te zitten”, oppert ze. “Ze moeten investeren in persoonlijke ontwikkeling op niveau van kennis, vaardigheden en competenties. Hiermee vergroten ze de kans op carrièreperspectieven binnen én buiten de organisatie.”
Vaak zijn werkgevers terughoudend voor dergelijke inspanningen uit de angst dat sterke profielen zouden weggaan. “Maar die angst is onterecht”, vindt ze. “Door net te investeren in je mensen, zet je in op hun motivatie en betrokkenheid bij de organisatie. Want je laat hen voelen dat ze van tel zijn.”
Bij ieders loopbaan is het belang van passie en talent meer dan ooit van tel. “Dit zijn belangrijke hefbomen die medewerkers helpen om te blijven functioneren in een uitdagende maatschappelijke situatie. Ze helpen om je werk werkbaar te maken en te houden. En ook om zelf inzetbaar te zijn.”
Een carrière vergt ook om stil te staan bij persoonlijke doelen, voorkeuren en interesses. “Door stil te staan bij het carrièrepad dat men beoogt, kun je nu bepaalde keuzes maken om het eigen profiel te versterken richting dat beoogde pad”, aldus Vanbelle. Ze denkt hierbij aan het opdoen van specifieke jobervaringen, het volgen van relevante opleidingen en inzet voor specifieke projecten.
Toch is het ook belangrijk om in het ‘nu’ te leven (en werken). “Stilstaan bij een potentieel carrièrepad wil niet noodzakelijk zeggen dat alles nu in het teken hoeft te staan van de toekomst. Het kan richting bieden. Al is het erg belangrijk om ook nu voldoende in te zetten op wat energie geeft”, besluit ze.
(WiVi)
14 juni 2019Je beseft dat je het verkeerde carrièrepad hebt gekozen? Dat overkomt meer mensen dan je denkt. Gelukkig is het niet te laat om hier iets aan te veranderen.
Carrière maken, dat is voor de meeste mensen hogerop klimmen. “Klopt niet”, oppert talent director Nick Leenaert. Hij ziet 4 mogelijke carrièrepaden.
Onderzoek toont aan dat de eigen persoonlijkheid een sterkere voorspeller is voor prestaties en carrièresucces dan een groot en invloedrijk sociaal netwerk.
Volgens personal branding expert Arruda volstaat het om 9 min per dag met je carrière bezig te zijn om een succesvolle en gezonde loopbaan op te bouwen.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer werknemers sociale media inschakelen voor hun professionele ontwikkeling. Dat aantal zal zelfs nog toenemen.
Er zijn maar weinigen die hun carrière tot in de puntjes hebben uitgestippeld en hieraan vasthouden. Dat is normaal. En wel om de volgende redenen …
Enkele redenen waarom werkloosheid misschien net de ademruimte is die sommige twintigers nodig hebben.
Ben je afgestudeerd in de vorige eeuw, dan heb je intussen al wat professionele kilometers op de teller staan. De kans bestaat dat je maar wat gaat aanmodderen op het werk en zo op lange termijn je carrière schaadt.
Of je nu arbeider bent, wielrenner, administratief bediende of salesmanager: je carrière naar het volgende niveau brengen start bij jezelf! 6 tips ...