Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

Vertel je baas in deze 3 stappen dat de werkdruk te hoog is

Werkdruk te hoog
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als de werkdruk te hoog is en je de druk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?

Zwijgen is zilver, spreken is goud

Heb je soms het gevoel dat je workload te hoog is ondanks je doordacht timemanagement? Word je onder druk gezet om een extra tandje bij te steken hoewel je je vele taken nu maar amper kunt verwerken?

Dan is het hoog tijd om dit te bespreken met je leidinggevende. Maar zou je dat nu wel doen? Maak je jezelf niet belachelijk of kom je dan niet over als iemand die ongeschikt is en het werk niet aankan? Helemaal niet!

Zolang je het niet tegen je baas vertelt, zal er hoogstwaarschijnlijk nooit iets veranderen aan je werksituatie. Integendeel, het kan alleen maar erger worden: je krijgt nog meer stress door het werk, je maakt onnodig fouten door alles opgejaagd af te werken, je krijgt hierdoor vervelende commentaar en je verliest na verloop van tijd je zelfvertrouwen én het vertrouwen van je overste …

Help, ik heb teveel werk! Wat kan ik doen?

Praten werkt

Om het niet zover te laten komen, kun je best op tijd een gesprek aanvragen met je baas. Dit toont meteen aan dat je ondanks de hoge workload goed werk wil blijven leveren en dat je je verantwoordelijk voelt voor de huidige situatie.

Dit 3-stappenplan zorgt voor een positief en constructief gesprek:

1. Focus op de bedrijfsfilosofie

Elk bedrijf heeft een bedrijfsmissie en een doelstelling, namelijk: de beste zijn. Door in het begin van het gesprek hierop de nadruk te leggen, geef je aan dat je helemaal achter de bedrijfsfilosofie staat en wil dat alles efficiënt en productief verloopt. Net daarom wil je met je baas in alle vertrouwen een gesprek aangaan over de hoeveelheid werk.

2. Nadruk op de hoge werkdruk

Leg uit wat de hoge werkdruk voor jou en de bedrijfsfilosofie betekent. Kun je door de werkdruk de kwaliteit van het werk niet langer garanderen of lever je noodgedwongen maar half werk af? Illustreer dit met concrete voorbeelden. Een goede baas staat open voor jouw verzuchtingen en wil maar al te graag dat alles terug efficiënt en productief verloopt.

Lees ook: Minder werkdruk in 5 tips

3. Stel een oplossing voor

Door een actieplan voor te stellen laat je zien dat je erover nagedacht hebt en dat je graag initiatief wil nemen om samen het probleem op te lossen. Dit maakt van jou een verantwoordelijke en betrokken werknemer die het goed voorheeft met het bedrijf.

Mogelijke voorstellen kunnen zijn: het delegeren van werkopdrachten, het inhuren van een freelancer of het aannemen van een (tijdelijke) nieuwe collega, het maken van een andere werkplanning, het vastleggen van prioriteiten, …

Probleem op je werk? Zo los je ‘t creatief op

Tijd voor verandering

Is je leidinggevende niet onder de indruk van het gesprek en verandert er helemaal niks? Dan heb je een slechte baas en is het misschien hoog tijd om een andere job te zoeken. Niemand zit te wachten op een aangekondigde burn-out of zenuwinzinking …

Go for happy! Op Jobat.be vind je dagelijks duizenden jobs. Ook dé job die bij je past!

(fd)

3 september 2021
Anderen bekeken ook