Een betere band met je baas: 5 tips
Appreciatie voor je leidinggevenden is een bepalende factor voor je welbevinden op het werk. Heb je respect voor je baas, dan ga je zeker voor die extra mile!
Heb je soms het gevoel dat je workload te hoog is ondanks je doordacht timemanagement? Word je onder druk gezet om een extra tandje bij te steken hoewel je je vele taken nu maar amper kunt verwerken?
Dan is het hoog tijd om dit te bespreken met je leidinggevende. Maar zou je dat nu wel doen? Maak je jezelf niet belachelijk of kom je dan niet over als iemand die ongeschikt is en het werk niet aankan? Helemaal niet!
Zolang je het niet tegen je baas vertelt, zal er hoogstwaarschijnlijk nooit iets veranderen aan je werksituatie. Integendeel, het kan alleen maar erger worden: je krijgt nog meer stress door het werk, je maakt onnodig fouten door alles opgejaagd af te werken, je krijgt hierdoor vervelende commentaar en je verliest na verloop van tijd je zelfvertrouwen én het vertrouwen van je overste …
Help, ik heb teveel werk! Wat kan ik doen?
Om het niet zover te laten komen, kun je best op tijd een gesprek aanvragen met je baas. Dit toont meteen aan dat je ondanks de hoge workload goed werk wil blijven leveren en dat je je verantwoordelijk voelt voor de huidige situatie.
Dit 3-stappenplan zorgt voor een positief en constructief gesprek:
Elk bedrijf heeft een bedrijfsmissie en een doelstelling, namelijk: de beste zijn. Door in het begin van het gesprek hierop de nadruk te leggen, geef je aan dat je helemaal achter de bedrijfsfilosofie staat en wil dat alles efficiënt en productief verloopt. Net daarom wil je met je baas in alle vertrouwen een gesprek aangaan over de hoeveelheid werk.
Leg uit wat de hoge werkdruk voor jou en de bedrijfsfilosofie betekent. Kun je door de werkdruk de kwaliteit van het werk niet langer garanderen of lever je noodgedwongen maar half werk af? Illustreer dit met concrete voorbeelden. Een goede baas staat open voor jouw verzuchtingen en wil maar al te graag dat alles terug efficiënt en productief verloopt.
Lees ook: Minder werkdruk in 5 tips
Door een actieplan voor te stellen laat je zien dat je erover nagedacht hebt en dat je graag initiatief wil nemen om samen het probleem op te lossen. Dit maakt van jou een verantwoordelijke en betrokken werknemer die het goed voorheeft met het bedrijf.
Mogelijke voorstellen kunnen zijn: het delegeren van werkopdrachten, het inhuren van een freelancer of het aannemen van een (tijdelijke) nieuwe collega, het maken van een andere werkplanning, het vastleggen van prioriteiten, …
Probleem op je werk? Zo los je ‘t creatief op
Is je leidinggevende niet onder de indruk van het gesprek en verandert er helemaal niks? Dan heb je een slechte baas en is het misschien hoog tijd om een andere job te zoeken. Niemand zit te wachten op een aangekondigde burn-out of zenuwinzinking …
Go for happy! Op Jobat.be vind je dagelijks duizenden jobs. Ook dé job die bij je past!
(fd)
3 september 2021Appreciatie voor je leidinggevenden is een bepalende factor voor je welbevinden op het werk. Heb je respect voor je baas, dan ga je zeker voor die extra mile!
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Denk je aan alles en iedereen, behalve aan jezelf? Je bent niet alleen. Het leven lijkt soms enkel te bestaan uit dingen die móeten ...
Wist je dat een zieke werknemer handenvol geld kost? Juist daarom doet je baas er maar beter alles aan om je gelukkig te houden.
Delegeren is niet alleen de taak delen, ook de verantwoordelijkheid. Je start er mee in deze 9 stappen...
Heb je als telewerker een baaldag en lukt het niet zo goed om productief en efficiënt te werken? Stop dan meteen met werken…
Iedereen krijgt weleens te maken met stressvolle situaties op het werk. Herken jij één van deze vijf?
Als een burn-out je te pakken krijgt, hoe en vooral wanneer geraak je ervan af?
Groen en digitaal, daarin ligt ook de toekomst in chemie en farma. De sector definieert 7 profielen die bij deze transitie een cruciale rol spelen.