Loonindexering
Vorige

1 van 21

Volgende
Volgend artikel:

5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft

Veel geld geef je onbewust uit: 4 tips om dit te vermijden

Geld onbewust uitgeven
Dat het leven sinds de laatste eeuwwisseling een pak duurder is geworden, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Je mag dan wel meer verdienen dan 20 jaar geleden, toch is het nooit slecht om je uitgaven eens grondig onder de loep te nemen. Want we geven allemaal onbewust best veel geld uit …

Gelukkig gingen niet alleen de prijzen omhoog, maar ook de lonen. Toch lijkt het soms alsof je minder kunt kopen met het geld dat je hebt. Hoe dat komt? Omdat de mens heel wat financiële beslissingen maakt zonder na te denken. Maar eens je de grootste valkuilen kent, kun je onbewuste uitgaven perfect vermijden.

Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!

1. Puur gemak

Wees eens eerlijk: heb je na een zware werkdag nog de fut om naar de supermarkt te gaan en een lekkere maaltijd op tafel te toveren? Het is toch veel makkelijker om te bellen naar je favoriete pizzeria of frituur om de hoek? Het enige wat je moet doen is de deur openen en betalen. Al is het wel een pak duurder dan je eigen potje koken. Misschien is het een idee om op zaterdag een weekmenu samen te stellen en meteen boodschappen te doen voor de hele week?

Als je naar de supermarkt gaat, kijk dan ook kritisch naar prijzen. Ja, het kost je minder moeite als je je boodschappen op één plek doet, maar als waspoeder elders enkele euro’s goedkoper is, kun je op een jaar tijd flink wat geld besparen.

Lees ook: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

2. Emo-shoppen

Verkopers weten met hun reclame maar al te goed in te spelen op je gevoelens en beloven je gouden bergen als je overstag gaat. Zeker als je niet goed in je vel zit, is zo’n impulsaankoop snel gebeurd. Het geeft je meteen een goed gevoel.

Hoe dat kan? Wel, je lichaam maakt op zo’n moment endorfines aan, wat ook wel het gelukshormoon genoemd wordt. Maar dat instant geluksgevoel betekent niet dat je er op lange termijn ook blijer van wordt. Denk dus altijd goed na of de smartphone, auto of outfit die je koopt ook in de toekomst nuttig is.

Leef jij boven je stand? Doe de test

3. Extra’s kosten óók geld

Winkels smijten je tegenwoordig met het ene pakket na het andere om de oren. Heb je een telefoonabonnement nodig? Dan bieden ze je een héél pakket met internet en digitale televisie aan, meestal met korting of leuke extra’s. Door de angst om iets mis te lopen, geef je sneller toe.

Pas achteraf besef je dat je niet alles nodig hebt, terwijl het geld wel maandelijks van je rekening verdwijnt … Zoek vóór je naar de winkel gaat uit wat je écht nodig hebt zodat je sterker in je schoenen staat en een doordachte keuze kunt maken.

4. Een broodje hier, een koffie daar

De grootste klassieker: kleine uitgaven. Die 2 euro voor een koffie onderweg gaat toch echt geen verschil maken? Wel als je elke maand al die kleine uitgaven bij elkaar optelt. Elke dag een broodje van 3 euro uit de kantine is goed voor 60 euro per maand (als je elke dag naar het werk gaat).

Onze tip: neem zelf je lunch mee en steek elke cent die je uitspaart in een pot. Dat geld kun je later besteden aan dingen die écht belangrijk voor je zijn.

Bereken: Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over?

(dt/em) - Bron: Intermediair

1 september 2021
Anderen bekeken ook